SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NADZOR
 
Lagarde: Stroži nadzor nad kriptovalutama vršiti pomoću tehnologije koju one koriste
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.03.2018. - 20:28:14
WASHINGTON - Stroži nadzor nad bitcoinom moguće je vršiti pomoću tehnologije koju te kriptovalute koriste, objavila je u utorak na blogu MMF-a (IMF Blog) predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, pozivajući svjetske financijske institucije da se „vatrom bore protiv vatre”.

„Tehnologija koju te valute koriste, uključujući i blockchain, mogla bi unaprijediti financijsku uključivost diljem svijeta, primjerice, omogućiti zemljama s nižim primanjima, a i onima koji nemaju bankovne račune, jeftiniju metodu plaćanja i razmjene”, poručila je Lagarde. 

Međutim, dodaje, kriptovalute mogu poslužiti i kao sredstvo za pranje novca i financiranje terorizma.

Također, mnogi ekonomisti upozoravaju, kriptovalute predstavljaju opasan spekulativni balon. Bitcoin je, kao najpopularnija digitalna valuta, zabilježio rast od 900% u zadnjih nekoliko godina i dosegnuo vrijednost od gotovo 20.000 dolara, no krajem je prošle godine neočekivano pao i sada se nalazi na polovici prethodne vrijednosti.

Izjava Christine Lagarde zadnja je u nizu istupa čelnih figura financijskog svijeta koji upozoravaju na opasnosti i nepredvidljivost kriptovaluta koje se ne nalaze pod nadzorom centralnog autoriteta. „Potrošačima u kripto svijetu moramo omogućiti istu zaštitu kakvu imaju i potrošači u tradicionalnom financijskom sektoru”, zaključuje Legarde i dodaje da je to moguće učiniti korištenjem tehnologije distribuiranog zapisa (DLT) i kriptografije.