SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Kvartalna dobit Raiffeisen Bank Internationala smanjena za četvrtinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2019. - 16:20:35
BEČ - Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti manjom za četvrtinu zbog otpisa financijske imovine i viših rezervacija u Češkoj i Mađarskoj.

Konsolidirana dobit RBI-ja pala je u trećem tromjesečju 27,4 posto, na 303 milijuna eura. Operativni prihodi pali su 2,6 posto, na 1,3 milijarde eura.

Neto prihodI od kamata porasli su 1,2 posto, na 866 milijuna eura. U RBI-u izdvajaju snažan rast kredita na ključnim tržištima Rusije, Slovačke i Češke.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 2,8 posto, na 468 milijuna eura.
Zabilježili su i neto gubitak od trgovanja od osam milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine bilježili su neto dobit od trgovanja od četiri milijuna eura.
RBI je u razdoblju od srpnja do rujna otpisao i 68 milijuna eura financijske imovine, više nego dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, najvećim dijelom zbog nove definicije Europske agencije za banke (EBA) o nemogućnosti plaćanja. Dodatni su razlog bile i više rezervacije za nenaplative kredite u Češkoj i Mađarskoj.

U banci primjećuju i prve naznake posustajanja rasta na tržištu hipotekarnih i maloprodajnih zajmova u Češkoj i Slovačkoj zbog postroženih regulatornih odredbi.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1 ratio) iznosila je na kraju rujna 13,7 posto i veća je za 0,3 postotna boda nego na kraju prošle godine.

U RBI-u srednjoročno očekuju stopu povrata na kapital od 11 posto i povećanje kreditnih plasmana u prosjeku za četiri do šest posto godišnje. Stopa adekvatnosti kapitala trebala bi se kretati oko 13 posto.