SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Kvartalna dobit Lenova više nego utrostručena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.05.2019. - 13:22:46
PEKING - Kineska tehnološka grupa Lenovo izvijestila je u četvrtak da joj je neto dobit u četvrtom fiskalnom tromjesečju više nego utrostručena zahvaljujući dobrim rezultatima u poslovanju s računalima i 'pametnim' uređajima.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom Lenovo je poslovalo s neto dobiti od 118 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine iznosila je 33 milijuna dolara.

Prihodi su u četvrtom fiskalnom tromjesečju porasli 10 posto, na 11,71 milijardu dolara.

"Strategija razvoja poslovanja s PC-jima i 'pametnim' uređajima (PCSD), fokusirana na komercijalne, propulzivne i skuplje segmente proizvoda, donijela je željeni rezultat u vidu rekordnih prihoda u cijeloj fiskalnoj godini", izjavio je glavni izvršni direktor i predsjednik uprave Yang Yuanqing.

U fiskalnoj godini 2018/2019. kompanija je zabilježila neto dobit od 597 milijuna dolara. U prethodnoj godini poslovali su s neto gubitkom od 189 milijuna dolara.

Godišnji prihodi dosegnuli su rekordnu 51 milijardu dolara i uvećani su 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući ponajprije rezultatu u poslovanju s računalima, mobilnim i 'pametnim' uređajima, na koje otpada tri četvrtine prihoda grupe.

Taj je odjel u protekloj fiskalnoj godini povećao prihode 10 posto, na 45 milijardi dolara.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju svjetsko tržište osobnih računala smanjilo se 4,5 posto, prema podacima o isporukama koje obrađuje konzultantska tvrtka Gartner.