SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE VIJESTI
 
Kvarner: U siječnju čak 29% više noćenja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.02.2015. - 14:23:38
RIJEKA - Kvarner je u siječnju zabilježio odlične turističke rezultate s porastom turističkih dolazaka za 23 posto u odnosu na siječanj prošle godine te porastom noćenja za 29 posto, istaknula je u ponedjeljak direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov na konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.
Po ranije objavljenim podacima Hrvatske turističke zajednice, Kvarner je u siječnju posjetilo ukupno 20.754 turista, koji su ostvarili ukupno 63.090 turističkih noćenja.

U siječnju je Kvarner posjetilo 10.120 domaćih turista, što je 15,6 posto više nego u prvom mjesecu prošle godine, a sa 31.464 noćenja u plusu su za 27,5 posto.

Veći se postotni porasti bilježe kod stranih gostiju, kojih je u siječnju bilo 10.634 i ostvarili su 31.626 noćenja, što je i u dolascima i noćenjima porast za oko 31 posto.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera ističe kako je rast turističkog prometa zabilježen sa svih najjačih emitivnih tržišta, primjerice talijanskog za čak 44 posto, austrijskog 7 posto, slovenskog 14 posto i njemačkog 16 posto, a znatno je povećan dolazak i turista iz dalekih zemalja poput SAD i Južne Koreje.

Kako je najavljeno, turistički potencijali Kvarnera bit će predstavljeni na turističkom sajmu u Muenchenu, koji se održava ovaj tjedan, a nakon toga i na sajmovima u Berlinu, Moskvi i Beču.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo dobrim turističkim rezultatima, a prokomentirao je i tvrdnje karlovačkog župana da hrvatska Vlada forsira Platak kao zimski centar, zbog toga što je u Primorsko-goranskoj županiji, dok minorizira centar Bjelolasica.

Vlada je prepoznala Platak kao projekt od strateškog interesa i to na inicijativu Primorsko-goranske županije, kaže Komadina i dodaje da Vlada do sada u Platak nije uložila ni lipe, već su do sada uložena sredstva Primorsko-goranske županije, bilo izravno, bilo kroz Županijsku upravu za ceste ili Goranski sportski centar.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju Regionalnog športsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak, a koja uključuje i zahvate poput izgradnje sustava za zasnježivanje, skijaških staza i poligona za daskanje, žičara, građevina ugostiteljsko-turističke namjene, itd.

"To što mi želimo od Gorskog kotara i Platka stvoriti centar izletničkog i sportskog turizma Hrvatske mislim da je opravdano", rekao je Komadina.