SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Kupnja dionica Facebooka trenutno nije racionalna
Autor/izvor: SEEbiz / Admiral Markets
Datum objave: 08.11.2014. - 13:43:00
Zadnja izmjena: 08.11.2014. - 13:46:22
ANALIZA - Zadnjih nekoliko godina jedna od najpopularnijih dionica za investiranje je dionica Facebooka, najpopularnije društvene mreže na svijetu. Od izlistavanja dionica na burzi sredinom 2012. godine, cijena je porasla skoro 100 posto, s početnih 38 dolara po dionici na sadašnjih 75.
Po sadašnjoj cijeni dionice vrijednost kompanije iznosi 210 milijardi dolara što znači da se Facebook trenutno nalazi među 25 najvrjednijih kompanija na svijetu. Investitori u dionice Facebooka smatraju da se i dalje isplati držati i kupovati dionice jer će prihodi i profit kompanije u budućnosti opravdati sadašnju cijenu. Argument koji ide u prilog tome je sve veći broj korisnika Facebooka, kojih trenutno ima 1,23 milijarde. Budući da je Internet sve dostupniji i u nerazvijenijim dijelovima svijeta, može se očekivati da će taj broj korisnika i dalje naglo rasti.

S druge strane, sve je više onih koji smatraju da to nije realna vrijednost, tj. da je dionica trenutno značajno precijenjena. Glavni argument za takvo stajalište jest usporedba cijene dionice i profita kojeg Facebook ostvaruje. Po sadašnjoj cijeni investitori su za svaki 1 dolar profita kojeg Facebook ostvari spremni platiti čak 70 dolara što je mnogo više nego su spremni platiti za 1 dolar profita ostalih američkih kompanija. Prosječni P/E odnos dionica u sastavu SP500 indeksa trenutno iznosi 19,6.

Drugi argument onih koji smatraju da nije pametno kupovati dionice Facebooka, jest činjenica da broj korisnika glavnih Facebookovih konkurenata - Twittera i Linkedina, raste mnogo brže nego je to kod Facebooka. Postoji mogućnost da će se pojaviti još konkurenata koji će preko noći promijeniti odnos snaga na tržištu društvenih mreža.

Još jedan argument su po mnogima ne baš mudre poslovne odluke uprave Facebooka, koja troši milijarde dolara na preuzimanja drugih kompanija koje nemaju praktički nikakve prihode. Najpoznatija preuzimanja bila su kupnja Instagrama za milijardu dolara i WhatsAppa za čak 19 milijardi dolara.

Osim toga, posljednjih godina i broj onih koji napuštaju Facebook značajno raste. Razlozi koje bivši korisnici navode su sve češći slučajevi hakiranja profila te sve više reklama koje iskaču na profilima korisnika.

U Admiral Marketsu smatramo da će dugoročno cijena dionice Facebooka vjerojatno još rasti, no možda nije mudro kupiti je sada. Američke dionice se trenutno nalaze na rekordno visokim razinama te postoji velika vjerojatnost da će uskoro doći do korekcije od 5 do 10 posto.

Investitori koji nisu skloni riziku mogu pričekati korekciju i kupiti dionicu po mnogo povoljnijoj cijeni od trenutne, a oni koji su skloniji riziku mogu profitirati čak i na padu cijene. Ostvarivanje profita na padu cijene financijskog instrumenta se stručno zove short selling i na financijskim tržištima u razvijenim zemljama popularno je već desetljećima. Investitori iz Hrvatske short selling mogu raditi na CFD-ovima na američke dionice koje u ponudi ima sve veći broj online brokera.