SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPOREDBE
 
Kunski stambeni krediti prvi puta jeftiniji od eurskih
Autor/izvor: SEEbiz / tportal / Poslovni dnevnik
Datum objave: 25.04.2019. - 10:22:47
ZAGREB - Kamatne stope banaka nastavljaju silaznu putanju; u veljači su cijene novougovorenih kredita tvrtkama i građanima pale u odnosu na siječanj, pri čemu su troškovi kunskih stambenih kredita po prvi puta pali ispod eurskih.

Prema podacima Biltena Hrvatske narodne banke, kamatna stopa na nove stambene kredite u veljači se u prosjeku kretala oko 3,2 posto, što je više od dva postotna boda jeftinije nego su krediti u kunama imali, primjerice, 2015. godine.

Pritom su kamatne stope na nove kredite ukunama u prosjeku u veljači iznosile 3,28 posto, dok su na kredite odobrene uz valutnu klauzulu iznosile 3,29 posto.

Poslovne banke su u veljači odobrile 1,2 milijarde kuna zajmova tvrtkama i građanima, a godišnji kreditni rast dosegnuo je 5 posto. Pritom su krediti tvrtkama porasli 2,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a građanima 6,6 posto, piše Poslovni dnevnik.

Vjetar u leđa kreditima u središnjoj banci objašnjavaju uzletom gotovinskih nenamjenskih kredita koji bilježe godišnji skok od oko 13 posto, dok su se stambeni krediti na godišnjoj razini usporili na 3,7 posto. Zanimljivo je primijetiti da unatoč nastavku oporavka, ali i najavama da Hrvatska kreće na put u čijoj je konačnici usvajanje eura kao službene valute, valuta izbora za otplatu kredita je domaća kuna. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima građanima nastavio je rasti i krajem veljače dosegnuo 52,2 posto.

Za razliku od građana, domaće kompanije još s više od 60 posto naginju eurskim kreditima. Po prvi puta ugovoreni kunski zajmovi za investicije ili obrtna sredstva uz valutnu klauzulu u prosjeku se odobravaju ispod tri posto. Pod vrlo sličnim uvjetima tvrtkama su dostupni i kunski krediti za obrtna sredstva. Iznimka su veći iznosi, uglavnom krediti iznad 7,5 milijuna kuna, čija je cijena danas u pravilu ispod 2 posto.