GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Pet premijera hrvatskih filmova na ovogodišnjem izdanju

ZagrebDox: Pet premijera hrvatskih filmova na ovogodišnjem izdanju
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2022 / 18:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji počinje u nedjelju, u svom 18. izdanju donosi i niz hrvatskih filmova, među kojima će njih čak pet imati premijeru u regionalnoj konkurenciji.

ZagrebDox odavno se afirmirao kao nezaobilazno mjesto za koje domaći autori čuvaju premijerne projekcije svojih filmova - ove godine to su "Veće od traume" Vedrane Pribačić, "Mjesta koja ćemo disati" Davora Sanvincentija, "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića, "Babajanja" Ante Zlatka Stolice i "Mlungu – Bijeli kralj" Davida Lušičića.

"Veće od traume" prati svakodnevicu triju žena koje žive s traumom silovanja iz Domovinskog rata, "Mjesta koja ćemo disati" audiovizualni je esej, imaginarni putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, a "Mlungu – Bijeli kralj" priča o hrvatskom pomorcu uhićenom zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u svojoj brodskoj kabini.

Film "Hrvatskog narodnog preporoda" bilježi tjedan dana života u zgradi izgrađenoj za radnike Željezare Sisak, dok su "Babajanja" kratki esejistički dokumentarac s elementima horora.

U konkurenciji za najbolji regionalni film su i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, "Četiri godišnja doba u danu" belgijske autorice Annabel Verbeke i "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" bugarskog autorskog dvojca Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova.

Prvi, koji je osvojio Hot Docsovu nagradu za najbolju nadolazeću autoricu te nagradu za najbolje ostvarenje na Njujorškom filmskom tjednu, prati trajekt koji prevozi putnike preko granice Sjeverne Irske i Irske propitujući poimanje nacionalnih identiteta.

Sličnim se pitanjem, ali iz potpuno drugačije vizure – kroz zajedničku strast čitave lepeze likova prema starim socijalističkim automobilima – bavi film "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam".

Doxova Autorska večer posvećena je Katarini Zrinki Matijević, predsjednici ovogodišnjeg međunarodnog žirija, koja je prije skoro 25 godina na Danima hrvatskog filma debitirala studentskim dokumentarcem "Dvoboj", za koji je dobila prvi Grand prix DHF-a dodijeljen nekoj autorici.

Po riječima selektorice programa Diane Nenadić, Matijević je od tada prošla put od "opservacije obične svakodnevice i veriteovske provokacije njezinih neobičnih ili 'rubnih' protagonista do esejističke autoopservacije".

Publika će moći vidjeti njezine filmove "Dvoboj" (1998), "O kravama i ljudima" (2002) i "Iza lica zrcala" (2016).

Tagovi: ZagrebDox, Vedrana Pribačić, Davor Sanvincenti, Goran Dević, Ante Zlatko Stolica
PROČITAJ I OVO
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
IN MEMORIAM
Preminuo skladatelj Silvio Foretić
ZAGREB - Danas je u 84. godini života preminuo enfant terrible hrvatske suvremene glazbe, Silvio Foretić. Jedinstveni umjetnik čiji su znatiželja, hrabrost i talent pomicali granice i širili vidike ostalima.
Memoari Angele Merkel izlaze u studenome
NAJAVE
Memoari Angele Merkel izlaze u studenome
BERLIN - Memoari dugogodišnje njemačke kancelarke Angele Merkel bit će objavljeni krajem studenog, gotovo tri godine nakon što je sišla s vlasti, najavio je izdavač u ponedjeljak.
Čuvarima formule nova međunarodna priznanja: Tri nagrade u Los Angelesu
PRIZNANJA
Čuvarima formule nova međunarodna priznanja: Tri nagrade u Los Angelesu
LOS ANGELES - Film "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića osvojio je čak tri nagrade na upravo završenom Filmskom festivalu u Los Angelesu – i to nagradu za najbolji film, nagradu za najbolju filmsku kameru kao i nagradu publike.
Preminuo Luko Paljetak
IN MEMORIAM
Preminuo Luko Paljetak
DUBROVNIK - Luko Paljetak umro je danas nakon duge i teške bolesti.
Švicarac Nemo pobjednik je Eurosonga, Baby Lasagna drugi
EUROSONG
Švicarac Nemo pobjednik je Eurosonga, Baby Lasagna drugi
MALMO - Švicarski izvođač Nemo s pjesmom "The Code" pobijedio je na 68. eurovizijskom pjevačkom natjecanju u subotu u švedskom Malmou. Hrvatski izvođač Baby Lasagna zauzeo je drugo mjesto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE