GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U kina stiže Lost Country Vladimira Perišića

U kina stiže Lost Country Vladimira Perišića
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2024 / 16:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dugometražni igrani film redatelja Vladimira Perišića, drama Lost Country smještena u doba beogradskih studentskih protesta sredinom 1990-ih, 29. veljače stiže na repertoare neovisnih kina diljem zemlje.

Film je nastao je u koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Hrvatske (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama), a premijerno je prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike Filmskog festivala u Cannesu.

U svom novom ostvarenju redatelj Vladimir Perišić, koji još od studentskih dana živi u Francuskoj, vraća se rodnom Beogradu i njegovoj burnoj povijesti krajem prošlog milenija. Radnja se odvija 1996. godine, u vrijeme kada studentske demonstracije protiv Miloševića duboko uzburkavaju vladajući režim. Pred glavnim junakom filma, petnaestogodišnjim Stefanom, nalazi se pak najteža revolucija: mora se suprotstaviti voljenoj majci, glasnogovornici korumpirane, zloglasne vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Screen Daily film opisuje kao “impresivnu i slojevitu priču o sazrijevanju”, a The Film Verdict naziva ga “mračnom, no pronicljivom politički nabijenom dramom”. Prema riječima redatelja, osnovna je ideja filma razmotriti važnu epizodu novije političke povijesti u Srbiji iz perspektive djeteta, “kroz odškrinuta vrata dječje sobe“.

U glavnoj ulozi nalazi se Jovan Ginić koji je za svoju debitantsku izvedbu u Cannesu ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu, a na Sarajevo Film Festivalu Srcem Sarajeva za najboljeg glumca, čemu su potom pridružena i posebna priznanja žirija festivala u Trstu i Herceg Novom.

Kao autor koji često radi s neprofesionalnim glumcima, Perišić je Ginića odabrao među oko 1500 kandidata, a samom snimanju prethodile su šestomjesečne pripreme, tijekom kojih je redatelj promatrao reakcije glavnog glumca u svakodnevnim situacijama. Scenarij je tijekom snimanja tretiran poput osnovnog okvira, a Giniću je prepušteno da odgovori na scenarijem zadanu situaciju slično kako bi reagirao i u stvarnom životu. Takva specifična metoda i dokumentaristički pristup rezultirali su autentičnim ostvarenjem u kojem iznenadno emocionalno odrastanje protagonista prati i osvješćivanje vlastite sredine – kako one privatne, obiteljske, tako i one javne, društveno-političke.

Stefanovu majku tumači renomirana glumica Jasna Đuričić, kojoj je prestižna Europska filmska nagrada pristigla 2021. za ulogu u filmu Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić, a dio glumačkog ansambla čine i legendarni glumac Boris Isaković, kao i hrvatski glumci Duško Valentić, Helena Buljan i Marija Škaričić.

Perišić uz režiju potpisuje i scenarij filma, zajedno s francuskom scenaristicom i redateljicom Alice Winocour, s kojom je surađivao i na svom dugometražnom debiju (Obični ljudi, 2009.), a autoru su, referentni uzori za stvaranje ovog filma i oblikovanje glavnog lika bili antologijski filmovi Njemačka nulte godine Roberta Rosselinija, Mouchette Roberta Bressona i Sotonski tango Béla Tarra. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a hrvatska koproducentica Ankica Jurić Tilić.

Tagovi: Lost Country, Jovan Ginić, Vladimir Perišić, Jasna Đuričić, Boris Isaković, Ankica Jurić Tilić, Kinorama, Marija Škaričić
PROČITAJ I OVO
Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta
DOKUMENTARCI
Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta
ZAGREB - Dugometražni dokumentarni Paviljon 6 redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, koji je realiziran u produkciji Petnaesta umjetnost i u suradnji sa BBC Storyville, imat će svjetsku premijeru u međunarodnoj konkurenciji 31. izdanja Sheffield DocFesta koji je odvija od 12. do 17. lipnja.
Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
KNJIGE
Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
ZAGREB - Životni put, usponi i padovi, Marka Veselice prikazani su u novoobjavljenoj publicističkoj knjizi Zov Savjesti.
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
PRIZNANJA
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
VENECIJA - Francuska glumica Isabelle Huppert, najpoznatija po ulozi sado-mazo profesorice klavira u istoimenom filmu (The Piano Teacher), predvodit će žiri ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, objavio je danas 81. Venecijanski međunarodni filmski festival.
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE