GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz

Kulturni četvrtak u HDA, predavanje Nesvakidašnji Pariz
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak 30. ožujka 2023., u 17 sati, u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), na rasporedu je predavanje „Nesvakidašnji Pariz“.

Povod je nedavno objavljena monografija „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje. Radi se o jedinstvenoj zbirci tekstova, ukupno njih 18, podijeljenoj u tri cjeline, koja se bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada.

U predavanju će se, u formi razgovora, iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture predstaviti manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada. Obrađena i predstavljena mjesta grada Parizu, izvan puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, ali prepoznata kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma, poziv su budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera je ovoga predavanja da omogući bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, da privuče slušatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predavanjem se želi potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.


Predavanje priredio:
dr. sc. Damir Demonja, znanstveni savjetnik u trajnom izboru,
Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb

Moderatorica:
Petra Somek, prof., urednica knjige,
Izdavačka kuća „Meridijani“ Samobor

Tagovi: Damir Demonja, Pariz, Hrvatski državni arhiv
PROČITAJ I OVO
Preminuo Luko Paljetak
IN MEMORIAM
Preminuo Luko Paljetak
DUBROVNIK - Luko Paljetak umro je danas nakon duge i teške bolesti.
Švicarac Nemo pobjednik je Eurosonga, Baby Lasagna drugi
EUROSONG
Švicarac Nemo pobjednik je Eurosonga, Baby Lasagna drugi
MALMO - Švicarski izvođač Nemo s pjesmom "The Code" pobijedio je na 68. eurovizijskom pjevačkom natjecanju u subotu u švedskom Malmou. Hrvatski izvođač Baby Lasagna zauzeo je drugo mjesto.
Nizozemac izbačen s Eurosonga, Irska propustila probu i tražila reakciju EBU-a
SKANDALI
Nizozemac izbačen s Eurosonga, Irska propustila probu i tražila reakciju EBU-a
MALMO - Strani mediji pišu da na "paradi zastava" nisu bile Grčka, Švicarska i Irska. Irska se nakon toga oglasila i objasnila da su "tražili očitovanje EBU-a zbog jedne situacije".
Preminuo književnik i prevoditelj Ivan Ivanji
IN MEMORIAM
Preminuo književnik i prevoditelj Ivan Ivanji
BERLIN - Ivan Ivanji, srpski pisac i bivši zatočenik Buchenwalda, umro je nadomak mjesta svog logorovanja. Ne bez ironije – nazvao ga je svojim drugim domom. Boravio je u Weimaru, gdje je pozvan da otvori Muzej prisilnog rada.
Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta
DOKUMENTARCI
Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta
ZAGREB - Dugometražni dokumentarni Paviljon 6 redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, koji je realiziran u produkciji Petnaesta umjetnost i u suradnji sa BBC Storyville, imat će svjetsku premijeru u međunarodnoj konkurenciji 31. izdanja Sheffield DocFesta koji je odvija od 12. do 17. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE