GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije

Hanna Schygulla primit će nagradu na životno djelo Njemačke filmske akademije
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 19:52
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka glumica Hanna Schygulla, najpoznatija po svojoj opsežnoj suradnji s pokojnim njemačkim redateljem Rainerom Wernerom Fassbinderom, dobit će nagradu za životno djelo Njemačke filmske akademije na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada u svibnju.

Schygulla, 80, glumio je u Fassbinderovim filmovima uključujući "Brak Marije Braun" (1979.) i "Berlin Alexanderplatz" (1980.). Također je radila s drugim priznatim europskim redateljima, uključujući Wima Wendersa, Jean-Luca Godarda i Fatiha Akina.

"Hanna Schygulla je institucija njemačke i europske kinematografije", rekla je glumica Alexandra Maria Lara, predsjednica Njemačke filmske akademije, u izjavi u srijedu najavljujući nagradu.

Schygulla je postala "ikona njemačke autorske kinematografije s međunarodnom privlačnošću", rekla je Lara, dodajući da "njezina neograničena radost glume čini njezinu prisutnost na platnu jedinstvenom."

Nagrađivana glumica rođena je 1943. godine i živi u Parizu i Berlinu. Počela je raditi s Fassbinderom 1960-ih, a njihova je suradnja oblikovala njemačku kinematografiju i lansirala je do međunarodnog priznanja.

Kasnije je filmska ikona radila s europskim redateljima kao što su Volker Schlöndorff, Carlos Saura, Marco Ferreri i Margarethe von Trotta.

Schygulla se trenutno može vidjeti u sporednoj ulozi u Oscarom nagrađenoj komediji "Jadnici" redatelja Giorgosa Lanthimosa.

Njemačka filmska nagrada je najprestižnija nagrada za njemački film. Nominacije bi trebale biti objavljene u utorak.

Schygulla je jedan od osnivača Njemačke filmske akademije. Prošle godine Schlöndorff je dobio počasnu nagradu.

Zasluge: Matthias Rietschel/dpa

Tagovi: Hanna Schygulla, NJEMAČKA FILMSKA AKADEMIJA, FASSBINDER, GODDARD, WENDERS
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE