SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEMA OSTAVKE
 
Kujundžić: Inspekcijski nalaz je pronašao da je sustav funkcionirao
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 16.08.2018. - 18:02:31
ZAGREB - Ministar zdravstva Milan Kujundžić održao je u četvrtak konferenciju za medije na kojoj je javnost informirao o inspekcijkom nalazu o slučaju smrti Mattea Ružića u Zaprešiću.

"Inspekcijski nalaz je pronašao sljedeće - da je sustav usitinu funkcionirao, da je postupano prema legislativi i standardima koje Hrvatska ima. Djelatnica nakon prvog poziva prepoznaje da je najviša žurnost i aktivira crveni sustav, aktivira se poziv prema Timu 1, gdje je i liječnik. Saznaje se da je Tim 1 daleko, istovremeno aktivira Tim 2, koji je u Zaprešiću, dvije minute daleko. Prije toga je medicinska sestra u prolazu pristupila pacijentu i započela s reanimacijom. Nažalost, već njezina izjava je nema pulsa, nema disanja. Isto stanje nalazi i sestra iz Doma zdravlja s time da stavlja tubus i nastavlja s reanimacijom srca. Nažalost ni dalje nema pulsa. 20 minuta nakon stigao je tim s liječnikom koji je konstatirao da je smrt nastupila. Smrt je nastupial očito u kratkom vremenu. Vjerojatno je u podlozi bila još neka bolest koja je dovela do toga da je nastupila nagla smrt. Ono što mi znamo je da je mladić imao astmu. Očito je bilo i tu nešto drugo, no pričekajmo nalaz obdukcije. Još jednom, preko medija želim izraziti suću obitelji."

"Ljudi umiru i uz hitnu pomoć. U ovome slučaju to što nije bilo liječnika... Ne bi se ništa mijenjalo", kazao je Kujundžić na novinarsko pitanje.

Podsjetimo, 22-godišnjem Matteu Ružiću pozlilo je na ulici u Zaprešiću u nedjelju popodne. tim htine pomoći koji je prvi stigao na mjesto događaja činili su medicinska sestra i tehničar bez liječnika, a tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva. Mladić je preminuo, a njegova smrt izazvala je ogorčenu reakciju javnost.