SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Kuba: Internet postaje dostupan svima
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 30.07.2019. - 09:45:10
HAVANA - Oni koji su do sada putovali na Kubu kako bi uživali u tropskoj klimi, prekrasnoj kolonijalnoj arhitekturi i oldajmer automobilima, vjerojatno su se susreli s jednim nezgodnim problemom – sporim i skoro pa nedostupnim internetom.

No, izgleda da će se to uskoro promijeniti. Naime, ovoga ponedjeljka na snagu je stupio novi niz propisa kojima se želi svima na otoku omogućiti bolji pristup internetu, piše The New York Times.

Mada će kubanska vlada i dalje kontrolirati komercijalni pristup internetu, Wi-Fi i mrežni internet trebali bi uskoro postati dostupni kućanstvima i kompanijama.

Kuba je uvela internet u 1990-ima, no pristup je godinama bio ograničen i strogo kontroliran, dijelom zbog zabrinutosti vlade da bi slobodan protok informacija mogao imati potencijalno subverzivni učinak.

"Kubanska vlada cijelo je vrijeme svjesna toga da je pristup internetu potreban ako se želi modernizirati ekonomija, no istovremeno je bila zabrinuta da bi to moglo dovesti do subverzije u društvu" rekao je politolog William LeoGrande sa sveučilišta American University u Washingtonu.

Premda novi propisi dopuštaju građanima povezivanje s internetom putem vlastitih routera i druge opreme, još uvijek ne dozvoljavaju privatnim mrežnim operaterima da osiguravaju tu uslugu, s čime se i dalje osigurava monopol državne komunikacijske tvrtke Etecsa.

Kako god da bilo, takav korak će vjerojatno ojačati turistički sektor Kube jer će sada razne tvrtke, poput restorana, kafića i privatnih iznajmljivača, moći svojim gostima ponuditi Wi-Fi; gotovo obaveznu uslugu u većem dijelu svijeta, ali još uvijek izuzetno rijetku na Kubi.