GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krušik poslao poruku da je Obradović nepoželjan

Krušik poslao poruku da je Obradović nepoželjan
UZBUNJIVAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Rukovodstvo Krušika neće vratiti uzbunjivača Aleksandra Obradovića na posao sve dok se vodi krivični postupak protiv njega, što može da traje i godinama.

Poslovodstvo vojne kompanije iz Valjeva donelo je novu odluku o suspenziji Aleksandra Obradovića, koja je po rečima Vladimira Gajića, Obradovićevog advokata, potpuno nezakonita, i predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava njegovog klijenta, piše Danas.

Na drugoj strani, Mario Reljanović, stručnjak za radno pravo, objašnjava da zakon dozvoljava poslodavcu da donese ovakvu meru, ali i dodaje da u poslednjem rešenju vidi poruku da se uzbunjivač iz Valjeva „ne sme vratiti na posao".

– Pre deset dana doneta je odluka da se Obradović privremeno udalji sa posla, jer je protiv njega započeto krivično gonjenje. U toj odluci se kaže da će suspenzija trajati do pravosnažnog okončanja postupka. A u obrazloženju se navodi da se ova mera donosi, jer se protiv Obradovića vodi istraga zbog krivičnog dela odavanja poslovne tajne. Pa se dalje kaže „pošto je karakter razloga za vođenje krivičnog postupka takav da iziskuje prekid rada zaposlenog, to se zaposleni privremeno udaljava sa posla." Formulacija „karakter razloga za vođenje krivičnog postupka" je nepoznata u pravnoj nauci. Ovo je s pravne tačke jedna monumentalna glupost – kaže Gajić.

On dodaje da se ne može govoriti ni o kakvoj privremenoj meri udaljenja sa posla jer krivični postupak može da traje i deset godina, zbog čega se krši elementarno pravo njegovog klijenta na rad.

Na drugoj strani Mario Reljanović objašnjava da zakon predviđa mogućnost da se zaposleni udalji sa radnog mesta ako je krivično delo učinjeno na radu ili u vezi sa radom. Kako ističe, ovakva mera ne nastupa po sili zakona već je poslodavac samostalno donosi.

– Ovo je specifičan slučaj zbog svih okolnosti koje ga prate. Možda je ova odluka samo kupovina vremena. Ali očigledno je da se od početka šalju neke poruke. Jedan od njih je da se Obradović ne sme vratiti na posao, i s tim u vezi se koriste zakonske mogućnosti da se on fizički udalji – smatra Reljanović.

Aleksandar Obradović prethodno je bio privremeno suspendovan s posla od kraja septembra do kraja decembra pošto je bio u kućnom pritvoru. Nakon što mu je kućni pritvor ukinut, suspenzija je automatski morala biti stavljena van strane. Međutim, to se nije desilo, što je po rečima sagovornika Danasa takođe kršenje zakona.

– Obradović je odluku o ukidanju kućnog pritvora dostavio Krušiku 27. decembra. Oni su tada morali bez odlaganja odmah da stave van snage rešenje o suspenziji jer se u rešenju o suspenziji jasno kaže da traje dok traje kućni pritvor – objašnjava advokat Gajić.

Po rečima Maria Reljanovića, činjenica da Krušik nije odmah ukinuo suspenziju Obradoviću predstavlja kršenje zakona.

– Kada je prestala suspenzija zbog ukidanja pritvora prošlo je nekoliko nedelja, a da se ništa nije desilo. U tom periodu Obradovićev radni status je bio neizvestan. Nije se znalo ni da li, ni šta poslodavac radi. Za tih nekoliko nedelja, Obradović bi trebalo da dobije punu zaradu i da se vodi kao redovno zaposlen jer je tu poslodavac postupao nezakonito – ističe Reljanović.

Obradović je, podsetimo, uhapšen pod sumnjom da je odavao službene podatke.

On se sumnjiči da je medijima dostavljao podatke o trgovini kompanije Krušik i firme GIM, preduzeća za promet oružja sa kojim je povezan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema objavljenim informacijama, Krušik, koji je u državnom vlasništvu, je kompaniji GIM prodavao municiju po povlašćenim cenama.

Nakon transakcije, GIM je municiju prodavao po višestruko većim cenama. I dok tužilaštvo ispituje ulogu Aleksandra Obradovića u odavanju informacija, niko, prema informacijama dostupnim javnosti, ne istražuje navode o izvlačenju novca iz državne firma namenske industrije.

Tagovi: Krušik, Aleksandar Obradović, Mario Reljanović, Branko Stefanović, Vladimir Gajić
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE