SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAPITAL
 
Kraš: Prvi krug dokapitalizacije ipak nije dosegao minimalni prag za uspjeh
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 07.12.2018. - 10:05:52
ZAGREB - Kraš je izvijestio kako je u prvom krugu dokapitalizacije upisano i uplaćeno 40.618 novih dionica. To znači da se u drugom krugu može upisati i uplatiti ukupno 84.382 nove dionice. 

U drugom krugu se dionice upisuju u razdoblju od sedam kalendarskih dana i to od 10. do 17. prosinca. 

Kraš je sredinom studenoga objavio javni poziv postojećim dioničarima na upis i uplatu do najviše 125.00 novih redovnih dionica. Nove dionice nude se po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna za jednu dionicu.

Ponuda će se, kako se navodi u javnom pozivu, provesti upisom i uplatom novih dionica u maksimalno tri kruga, uz poštivanje prava prvenstva dioničara u prvom krugu. Svaki idući krug provest će se samo ukoliko u prethodnom krugu, odnosno krugovima, nisu upisane i uplaćene sve nove dionice.

Prvo na upis i uplatu novih dionica u prvom krugu imali su isključivo postojeći dioničari na čije ime glasi račun nematerijaliziranih vrijednosnih papira kod SKDD-a, na kojem su ubilježene dionice na dan 31. kolovoza ove godine.

Dokapitalizacijom bi se temeljni kapital Kraša, koji sada iznosi 549,45 milijuna, kuna povećao za najmanje 25 milijuna kuna, na 574,45, a najviše za 50 milijuna kuna, na 599,45 milijuna kuna.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješno izvršenim ako se u utvrđenim rokovima za upis i uplatu upiše i uplati najmanje 62.500 novih dionica.

U strateškim planovima kompanija predviđa značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona i preuzimanje tvrtki u regiji. Uz to, planiraju krenuti u novu djelatnost – proizvodnju dodataka prehrani.

Prema podacima SKDD-a, najveći pojedinačni dioničar Kraša je Mesna industrija Braća Pivac s 24,98 posto dionica. Slijedi Kraš-ESOP s 19,76 posto, Kraš s 5,64 posto trezorskih dionica, HPB s 1,06 posto itd.