SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Kotor: Očekuje se skok cijena kvadrata, moguće i do 5.000 eura
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 20.05.2019. - 11:26:08
KOTOR – Zabrana kolektivne gradnje u Kotoru, odnosno velikih stambenih zgrada dovešće, prema procjenama prodavaca nekretnina, do skoka cijena kvadrata u tom gradu, a koje mogu da dostignu i do 5.000 eura.

Nacrtom prostorno-urbanističkog plana za Kotor, koji je nedavno predstavljen, precizirano je da građevinske zone ostaju nepromijenjene, ali je predviđeno smanjenje koeficijenta izgrađenosti i zabrana kolektivne gradnje, odnosno moći će da se grade isključivo prizemlje, sprat i potkrovlje bez suterena, prenosi CDM.

Broker nekretnina Miloš Kukuličić kaže da će cene sigurno beležiti brzi skok i višestruki stabilni rast čak i do 5.000 eura.

Trenutno cijene kvadrata novogradnje stambenog prostora u najatraktivnoj i najtraženijoj građevinskoj zoni Dobroti kreću se od 1.800 do 3.700 eura za metar kvadratni.

"U prvom polugodištu stupanja na snagu moratorijuma na gradnju u kotorskoj opštini nije bilo neke veće oscilacije na tržištu nekretnina što se tiče cijena i ponuda. Međutim, nakon toga kada se prodao određeni broj stanova, po prvi put nakon buma u prodaji nekretnina 2007. godine pojavila se veća potražnja od ponude da bi to kulminiralo u posljednje vrijeme, gdje se naročito za jednosobne i manje dvosobne stanove taj omjer kreće i za pojedine lokacije 10 naprema 1, odnosno 10 kupaca na jedan stan i cijene su već skočile za nekih 30 do 50 odsto u zavisnosti od lokacije stambene zgrade. Tako da nakon najave da se nacrtom PUP-a ukida gradnja stambenih zgrada na svim interesantnim lokacijama u Kotoru, izvjesno je da će cijene to malo stanova što je ostalo neprodato u stambenim zgradama ili čiji su se vlasnici odlučili na prodaju skočiti i do 5000 eura po metro kvadratnom, zato što ponuda više neće biti ni blizu kolika je potražnja. S obzirom na sve veću atraktivnost Bokokotorskog zaliva i samog Kotora, sigurno je da zbog UNESCO-a i zabrane kolektivne gradnje cijene bilježe brzi skok i višestruki stabilni rast. Bez obzira na branšu nekretnina ono čega ima malo a traži se enormno, biće skupo", zaključio je Kukuličić.