SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Kosovo nije primljeno u Interpol
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 20.11.2018. - 11:26:19
BEOGRAD - Kosovo danas na glasanju na generalnoj skupštini Interpola nije uspelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji, preneo je RTS.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata.

Posle pauze za prije Kosova je glasalo 68, protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata, navodi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbijanje zahteva Kosova za članstvo u Interpol, uspeh "male, prkosne i ponosne zemlje", ali da zbog toga ne treba biti eforičan i ponižavati Prištinu.

"Ovo je uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis", kazao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

Vučić je kazao da se po prvom rezultatu glasanja, gde je protiv članstva Kosova bilo 76 zemalja, a 20 uzdržano, pokazalo da "Kosovo nije bilo ni blizu dve trećine glasova".

Dodao je da je Paragvaj jedina zemlja, za koju je Srbija verovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

"Mi jesmo poboljšali svoju medjunarodnu poziciju, ali mi ne smemo ovu prliku da iskoristimo da ponižavamo i poništavamo prištinsku stranu", dodao je Vučić.