SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPRAVNA PORUKA
 
Kosor: OPG-ovcima bi trebala pomoći država
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.11.2014. - 13:04:54
ZAGREB - Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) već drugu subotu zaredom pomaže proizvođačima mandarina s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) iz doline Neretve da u Zagrebu organiziraju prodaju mandarina, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je i sam došao na Tržnicu Borongaj, rekao je da stranka želi pomoći OPG-ovcima, ali da je to prije svega posao države i Ministarstva poljoprivrede.
"Primijetili smo da država i Ministarstvo poljoprivrede ne vode brigu o tome da na organizirani način pomognu OPG-ovcima i da su OPG-ovci prepušteni sami sebi. Proizvodili su i radili cijele godine, a sada nemaju gdje prodati svoj proizvod. Dio smo Europske unije i poštujemo EU odluke, no onda se sami moramo pobrinuti da pomognemo našim proizvođačima. Dobro je da su naši građani velikog srca i da su se uvijek spremni odazvati na ovakve akcije", izjavio je Kosor novinarima kod štandova gdje su Zagrepčani mogli povoljno kupiti mandarine iz doline Neretve.

Predsjednik HSLS-a je izrazio uvjerenje da će slijedeće godine to ipak organizirati država.

"Država je zadužena za takve stvari, a ovaj put to radi politička stranka. No, to nije naš posao. To bi trebala raditi država i Ministarstvo poljoprivrede pa se nadam da će iduće godine biti drugačije", kazao je.

Naveo je i da se OPG-ovicma nude otkupne cijene ispod jedne kune što je ispod proizvodne cijene, dok ih na štandovima mogu prodati za tri kune, što je na razini cijene trgovačkih centara. Riječ je o mandarinama prve klase ubranima jučer, a takvih sigurno nema u trgovačkim centrima, dodao je.

Anđelina Dugadžić, jedna od predstavnica OPG-ovaca iz općine Ploče, zahvalila je svima koji su im omogućili organizirati prodaju i građanima koji kupuju mandarine.

"Trudimo se cijelu godinu i drago nam je kad uspijemo prodati svoje proizvode, mandarine i druge kulture", rekla je i dodala da su prošle subote prodali 20 tona, a ove subote osigurali su duplo više pa se nadaju prodati 40 tona mandarina.

Dosad su mandarine prodavali i u Zadru, Čakovcu Splitu, Rijeci i uskoro u Varaždinu.