SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPLIT
 
Konzervatori zaustavili uređenje Hotela Ambasador
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 08.10.2013. - 09:32:32
SPLIT - Hotel 'Ambasador' postaje ruglo na jednoj od najatraktivnijih lokacija na splitskoj obali Još donedavno bilo je vrlo izgledno da hotel "Ambasador" prestane biti velika škovacera na jednoj od najljepših pozicija na splitskoj obali. Trebao se srušiti i na istom tom mjestu napraviti novi visokokategorizirani hotel.
Zainteresiranih investitora navodno nije manjkalo. No, na veliko razočaranje obitelji pokojnog nogometnog trenera Tomislava Ivića, koji je prije 15 godina od Grada Splita kupio taj hotel, u poštanski sandučić njihove tvrtke "Retoi" stigla je odbijenica iz Banovine, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, gradski Upravni odjel za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša odbio im je zahtjev za produženjem lokacijske dozvole koju im je Grad izdao u srpnju 2011. Razlog? U službenom objašnjenju stoji kako se konzervatori protive produženju dozvole uz argument da idejni projekt (koji je izradio arhitekt Neno Kezić) nije usklađen s posebnim uvjetima koje su propisali u lipnju 2011.

Navode kako je Konzervatorski odjel tada uvjetovao gradnju zamjenske građevine na Trumbićevoj obali zadržavanjem gabarita postojeće zgrade, odnosno postojeće visine nekadašnjeg hotela i prigrađene kinodvorane uz južno pročelje. Dakle, sporan je višak kvadrata...

– To je totalni apsurd! Od trenutka izdavanja lokacijske do danas nepromijenjeno je činjenično stanje. Uporište je u Studiji izvornog pročelja "Ambasadora" autora Ive Vojnovića, a koju je odobrio isti Konzervatorski odjel, te Rješenju Ministarstva kulture o kulturno-povijesnoj cjelini Splita kao kulturnog dobra od 22. listopada 2010.

Na osnovi tih dokumenata izdana nam je lokacijska dozvola, odbijene dvije žalbe konzervatora, a sada odjednom u Banovini prihvaćaju stav konzervatora. Da su službenici u Banovini samo otvorili škafetin u kojem se nalazi spis o "Ambasadoru", našli bi i dokument Ministarstva kulture u kojem stoji kako "nadogradnja na volumenu hotela ne smije prelaziti veličinu definiranu u Studiji" – tumači nam Nenad Kurtović, zet pokojnoga trenera Ivića i direktor tvrtke "Retoi".

Kurtović nam je pokazao i Vojnovićevu studiju. U njoj, među ostalim, piše da je, umjesto sadašnjeg kina i pratećih prostorija, moguće izvesti novu dogradnju gdje bi bili smješteni novi sadržaji za potrebe budućeg hotela.

– Čudno mi je sve ovo. Produženje lokacijske dozvole trebala je biti čista procedura. A što se tiče projekta, radio sam ga na osnovi konzervatorskog elaborata i više je puta prošao provjeru – kazao nam je Neno Kezić, autor projekta.