DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Konjević odobrio reprogram duga za medije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.08.2016. - 10:15:57
PODGORICA - Ministar finansija Raško Konjević donio je rješenja kojima odobrava reprograme poreskog duga deset kompanija, među kojima su i medijske kuće Daily press (dnevne novine Vijesti), TV Vijesti, TV Pink i Antena M.
Zahtjeve za reprogram dugova razmatrala je Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva finansija, Poreske i Uprave carina, piše Pobjeda.

“Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za odlaganje poreskih i neporeskih potraživanja mi je dostavila zapisnik o svom radu nakon razmatranja zahtjeva poreskih obveznika. Uvažio sam njihove predloge i potpisao predložena rješenja”, rekao je Konjević Pobjedi.

Daily press je tražio odlaganje plaćanja poreskog duga od 380,9 hiljada eura po osnovu poreza i doprinosa na zarade. Kompanija nije dostavila instrumente obezbjeđenja, već plan konsolidacije, koji je potpisao direktor Željko Ivanović.

Tim planom su planirani prihodi do 31. jula naredne godine od 4,24 miliona eura,m a rashodi 3,42 miliona. Komisija je konstatovala da bi to značilo moguću uštedu od 822 hiljade i procenat pokrivenosti obaveza primicima od 124 odsto.

“Komisija je ocijenila da se zahtjev za odlaganje poreskog duga može prihvatiti i predložila da se za Daily press donese rješenje kojim se odobrava plaćanje poreskih potraživanja u 12 mjesečnih rata, uz uslov da plaćaju poreski dug i sve tekuće”, navodi se u zapisniku komisije, u koji je Pobjeda imala uvid.

Pod istim uslovima reprogramiran je i poreski dug TV Vijesti od 254,84 hiljade eura po osnovu neplaćenih doprinosa na zarade zaposlenih zaključno sa aprilom. Prema njihovom planu konsolidacije, do 31. jula naredne godine treba da zarade 1,87 miliona eura, a potroše 1,46 miliona, čime bi mogli da ostvare 412,5 hiljada potencijalne uštede, što bi pokrilo njihive obaveze 128 odsto.

Komisija je ocijenila da se može pod istim uslovima prihvatiti i zahtjev Antene M za odlaganje poreskog duga od 35,96 hiljada eura za doprinose u 12 mjesečnih rata. Prema njihovom planu konsolidacije ove godine treba da zarade 275 hiljada, a da potroše 250 hiljada. Za narednu godinu su projektovali prihode 302 hiljade, a rashode 250 hiljada.

TV Pink će u deset rata isplatiti 93,01 hiljadu eura duga. Prema planu konsolidacije ove godine prihod će im biti 2,29 miliona eura, a rashodi 1,67 miliona.

Nikšićka kompanija Progres &Co će moći da odloženo plaća 190,52 hiljade eura duga za doprinose na šest rata.

Hercegnovski Marinexport će u 12 rata platiti poreski dug 8,69 hiljada eura. Još jedno hercegnovsko preduzeće Alus platiće 30,39 hiljada eura poreskog duga na 12 rata.

Podgorički Ast svoje će 16,19 hiljada eura duga za doprinose platiti u tri rate, a kao osiguranje je dostavio mjenicu. Bjelopoljska MikroGrupa Montenegro će u osam rata plati dug od 5,79 hiljada eura za porez na dobit.

Komisija je prihvatila i da Cijevna komerc, podgoričkog biznismena Danila Petrovića, u 12 rata plati 1,5 miliona eura duga.

Planom konsolidacije predviđeno je da do kraja naredne godine ostvare prihod od 20,1 milion EUR i potroše oko 18,67 miliona eura.

“Prihodi su planirani na bazi ugovora o izvođenju sa CRBC, Stambenom zadrugom Solidarno i Opštinom Budva i prodajom betona”, piše u zapisniku komisije, koja je i od ove kompanije tražila 12 mjenica.