SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Končar iznenadno otkazao Kolektivni ugovor u Brodotrogiru
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 20.05.2019. - 15:22:27
TROGIR - Vlasnik i predsjednik Uprave trogirskog brodogradilišta Danko Končar bez najave je otkazao kolektivni ugovor u Brodotrogiru i svim drugim povezanim tvrtkama u kojima drži udjele, što je izazvalo nezadovoljstvo radnika i sindikata.

Pored toga, plaća za prošli mjesec ponovno kasni i upravo traje proces mirenja, a sindikalisti najavljuju mogući prosvjed.

Kolektivni ugovor sklopljen još 2006. godine formalno je otkazan za Brodotrogir kao krovnu tvrtku, ali primjenjuje se i u ostalima. Upravo je krovna tvrtka sa sedamdesetak radnika nedavno podnijela prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe i taj proces traje sa zasad neizvjesnim ishodom.

Potez Končara zatekao je sindikate, koji upozoravaju da se poslodavac ni dosad često nije pridržavao kolektivnog ugovora. No, nakon formalnog otkazivanja radnicima su sada i službeno umanjena prava poput trajanja godišnjeg odmora ili visine otpremnina.

- Dosad su one iznosile jednu prosječnu bruto plaću društva, što je u konkretnom slučaju iznosilo oko 5.900 kuna po godini radnog staža. Sada se to smanjuje na šest prosječnih ostvarenih plaća', kaže za tportal glavni sindikalni povjerenik Ivica Sorić.

- Ljudi su prepuni pitanja i jako zabrinuti, moram priznati da se bojim izgreda. Prekipjelo im je', dodaje Sorić.

Kada su plaće prošlog puta kasnile, dio radnika demonstrativno je otišao u šetnju obližnjom Končarevom marinom, gdje su iskazali nezadovoljstvo jer su uvjereni da je njegov cilj zapravo potpuno gašenje brodogradnje. Sorić tvrdi i da je u ovom slučaju Vlada potpuno zakazala jer nije kvalitetno nadgledala restrukturiranje koje nije provedeno u smjeru da se zadrži brodograđevna djelatnost.

- Pored svega toga sada još i ponovno kasne plaće. Čekat ćemo do utorka i onda donijeti odluku o mogućem štrajku i prosvjedu. Nije dobro', najavljuje sindikalni povjerenik.

U vodstvu Brodotrogira za tportal tvrde da je kolektivni ugovor jednostavno pregazilo vrijeme i da je situacija 2006. godine naprosto bila potpuno drugačija, pa nema logike da on i danas vrijedi.

- Spremni smo nastaviti razgovore oko sklapanja novog ugovora, a postojeći ionako vrijedi još tri mjeseca nakon otkazivanja', kazao je za tportal član Uprave Mateo Tramontana.