SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TUŽBA
 
Kompanija iz Srbije tuži Hrvatsku UN-u zbog oduzimanja imovine
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 21.06.2018. - 08:51:45
BEOGRAD - Prva srbijanska firma koja je zatražila zaštitu od diskriminacije u Hrvatskoj pred komitetom UN-a za prava čoveka u Ženevi je nekadašnji zrenjaninski mesni gigant BEK, javlja Tanjug pozivajući se na list Novosti.

Kako kaže pravni zastupnik Zoran Ristić, BEK-u je Hrvatska oduzela svojinu koju je kupio 1958. godine i na kojoj je bio upisan u zemljišnim knjigama. Imovina im je oduzeta 1992. i danas je koristi druga firma, ali se vodi na Hrvatsku.

Firma iz Srbije je izgubila spor pred hrvatskim pravosuđem, a povod za tužbu je, kako kaže Ristić, to što Hrvatska tretira građane i firme kao podanike prvog i drugog reda.

Kako pišu Novosti, za BEK-om će se povesti i druge firme iz Srbije koje su izgubile sporove oko oduzete imovine.

Oni više neće tražiti pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pred kojim su već izgubili dva spora, jer je Sud utvrdio kako se ovo pitanje treba rešiti bilateralnim ugovorom Srbije i Hrvatske, a koji bi precizirao primjenu aneksa G Sporazuma o sukcesiji.

Srbija je ponudila Hrvatskoj ovakav sporazum pre 11 godina, ali se Zagreb već duže od decenije ne izjašnjava.

Udruženje Oduzeta imovina predložiće zato Vladi Srbije novi bilateralni sporazum sa Hrvatskom za provođenje aneksa G, za koji kažu da ima više šansi da ga Zagreb prihvati.

Prema rečima predsednika Udruženja Ristića, njihov predlog podrazumeva vraćanje imovine koja se danas vodi na Hrvatsku, a o odšteti bi se kasnije razgovaralo.

Predlog takođe predviđa i arbitra. Hrvatskoj bi se takođe dao rok da se izjasni o sporazumu, pa ako se ne izjasni ili ga odbije, tražit će se formiranje međuresorske grupe od uglednih stručnjaka iz bivše Jugoslavije.

Ako se i to odbije, stvoreni su uvjeti za pokretanje arbitraže u Haagu, kaže Ristić za Novosti.

Beograd i Sarajevo od Zagreba traže povratak imovine, odnosno nekretnina koje su firme iz Srbije i BiH imale u Hrvatskoj za vreme Jugoslavije.

Reč je o stotinama objekata i lokacija, vrednih više stotina miliona evra.