GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.

Slovensko tržište, mjereno indeksom SBITOP, zadnjih je deset godina bilježilo godišnji prinos veći od 12 posto, a ove je godine ojačalo još 16 posto. Ovogodišnji rast usporediv je s učinkom njemačkog DAX-a i američkog S&P 500 indeksa.

Unatoč impresivnom rastu dionica koje su dio indeksa SBITOP, domaće tržište ostaje relativno povoljno u odnosu na razvijena tržišta i regionalna tržišta. P/E omjer SBITOP indeksa od 8 upola je manji od njemačkog DAX-a od 16. Osim toga, domaći dividendni prinos od oko 6 posto mnogo je veći u usporedbi s njemačkim i američkim tržištima.

Nakon gotovo završene sezone devetomjesečnih izvještaja o poslovanju izdvajaju se novosadska Krka i NLB. NLB-u, s tržišnom kapitalizacijom od dobrih 1,6 milijardi eura, ove se godine smiješi dobit od oko pola milijarde eura. Krka, s tržišnom kapitalizacijom od 3,5 milijardi eura, očekuje dobit od 300 milijuna eura. Trenutni P/E omjer dionica Krke iznosi 11,14, a NLB-a 3,65.

Kupnjom Summit Leasinga NLB je učvrstio svoju poziciju, ne samo na slovenskom tržištu leasinga, već je otvorio i mogućnosti ulaska na hrvatsko tržište jer Summit Leasing nakon akvizicije Mercedes-Benz Leasing Hrvatska ima aktivnu licencu u Hrvatskoj. Osim toga, kupnja makedonskog Generali Investmentsa od strane NLB Skladova ukazuje na NLB-ovu strategiju širenja iu Sjevernoj Makedoniji.

NLB nastavlja s ambicioznim širenjem i uspješnim poslovanjem, što potvrđuju dobri rezultati u trećem kvartalu i najava isplate drugog dijela dividende za ovu godinu u prosincu. Iako je tržišna kapitalizacija NLB-a relativno niska u usporedbi s dobiti, ovo predstavlja priliku za ulagače. Osim toga, regija u kojoj NLB posluje pokazuje gospodarski razvoj s rastom iznad prosjeka Europske unije.

Krka se u devetomjesečnom razdoblju ove godine istaknula i prihodima od 1,34 milijarde eura, što je 8 posto više nego lani, te dobiti od 235,6 milijuna eura. Novim proizvodima i ulaganjima Krka pokazuje svoju inovativnost i rast. Njihovi planovi za prodaju od 1,85 milijardi eura i neto dobit od 310 milijuna eura za iduću godinu su obećavajući.


I Krka i NLB svojim stabilnim i rastućim poslovanjem dokazuju atraktivnost slovenskog gospodarskog prostora koji privlači domaće i strane ulagače. Zajedno s tvrtkama kao što su Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije i Luka Koper, NLB i Krka čine ključni dio portfelja za ulaganja u dividende.

Tagovi: nlb, kRKA, nOVA LJUBLJANSKA BANKA, sUMMIT lEASING, bRODNJAK, mERCEDES
PROČITAJ I OVO
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE