GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljednji ples na tržištu nafte

Posljednji ples na tržištu nafte
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 17:34
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Početak ove godine svjedoči kako smo na pragu ulaska u eru skupe nafte. Analitičari kažu - vjerojatno zadnju u povijesti.

Vrijednost nafte Brent porasla je prošlog tjedna još pet posto i premašila 65 dolara. OPEC će sljedeći tjedan donijeti odluku o mogućem smanjenju ograničenja proizvodnje.

Od američkih izbora u studenom cijena nafte porasla je za gotovo 70 posto, što je daleko najveći rast u tako kratkom vremenu. Do sada, u prvih nekoliko mjeseci nakon izbora, nafta je najviše skočila 1988. godine pobjedom Georgea Busha starijeg, dobrih 30 posto. Ovako rastuće cijene nafte povezane su s očekivanjima da epidemija polako jenjava i da će gospodarstva uskoro ponovno raditi punim kapacitetom.

Događaji iz prošlogodišnjeg travnja, kada je sukob između Saudijske Arabije i Rusije uzrokovao negativne cijene na terminskim tržištima, zaboravljeni su, a u posljednje vrijeme čak postoje znakovi iracionalne euforije na tržištu nafte, koja se proširila na sva tržišta. Ako optimisti dominiraju na burzi, ako dionice GameStop-a mogu ići do neba, ima smisla da se tržište nafte pridruži krdu bikova, pogotovo stoga što je i poskupljenje nafte također reakcija na očekivanja da će se svijet uskoro suočiti s inflacijom.

Ukratko, čini se da je to više špekulativni rast nego rast temeljen na fundamentalnim podacima, jer u SAD-u u veljači, primjerice, nije bilo tako male potražnje za naftnim derivatima od 1997. Međutim, istina je da su očekivanja od 1,9 bilijuna dolara teškog paketa poticaja u SAD-u itekako velika. Goldman Sachs procjenjuje da će takva svota rezultirati s 200.000 barela dnevno (ili jedan posto) većom potražnjom za naftom u SAD-u tijekom sljedeće dvije godine.

Istodobno, očekuje se da će prosječna cijena WTI nafte u trećem tromjesečju iznositi 72 dolara, što je deset dolara više u odnosu na prethodnu procjenu. Neke investicijske banke još su ekstremnije u svojim procjenama i vjeruju da pratimo novi superciklus koji bi mogao pogirati cijene nafte i iznad 100 dolara. Ali ovo bi bio, kako su napisali u Bank of America, posljednji ples na tržištu nafte.

Do 2030. godine očekuje se vrhunac svjetske potražnje za naftom, a prodaja električnih vozila do tada će činiti trećinu ukupne prodaje automobila.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta, Goldman Sachs, Bank of America, George Bush, OPEC, inflacija
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE