GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima

Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 09:22
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Napad Irana na Izrael zasigurno će burzovne indekse u ponedjeljak osjetno sniziti, sigurno utočište vjerojatno će biti dolar i zlato, koje je posljednjih tjedana vrlo vruća investicija. Energetski sektor je također ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.

Nakon dramatične eskalacije napetosti na Bliskom istoku u ponedjeljak, kada se financijska tržišta ponovno otvore, možemo samo nagađati kolika će biti panika, no vrlo je moguće (pogotovo uz mogući rast cijena nafte iznad 100 dolara) ovo bi mogao biti uvod u veliku korekciju prema dolje. Međutim, malo je vjerojatno da će jednodnevni pad biti tako značajan kao jučerašnji za bitcoin, koji je pao osam posto na ispod 62.000 dolara u trenutku kada je svijet saznao za iranski napad dronovima i projektilima.

Kako ne bismo bili svjesni koliko brzo stvari mogu krenuti na gore, Jamie Dimon iz JPMorgan Chasea prilično je proročanski upozorio u petak: "Ekonomski pokazatelji i dalje su uglavnom povoljni, ali gledajući unaprijed, moramo biti svjesni brojnih čimbenika rizika, uglavnom geopolitička trvenja i inflatorni pritisci vjerojatno su prevelika u ovom trenutku, a mogućnost da će ispasti gore od očekivanog puno je veća od općeg mišljenja", sažetak je riječi čelnika najveća američka komercijalna banka. U petak je otvorio sezonu tromjesečnih zarada i uglavnom nadmašio očekivanja, no dionice su ipak pretrpjele pad od više od šest posto, najveći u gotovo četiri godine.

Dimonov pesimistični pogled na budućnost, posebice izjava da će neto kamatna marža ove godine biti niža od očekivanja Wall Streeta, očito nije prošao nezapaženo, dodamo li tome još uvijek dosta visoku američku inflaciju iz ožujka i, naravno, zaoštravanje odnosa Irana i Izraela, jasno je zašto su rizična ulaganja također bila pod pritiskom prošli tjedan. Najviše je ove godine izgubio njujorški Dow Jones, 2,4 posto, a najviše su izgubile dionice banaka. Tehnološki Nasdaq odnio ga je na tjednoj razini s gubitkom od samo pola posto. Indeks volatilnosti (ili indeks straha) VIX dosegnuo je najvišu razinu od prošlog listopada.

Zabrinut je zbog prevelikog rasta cijena, posebice usluga. Već je neko vrijeme jasno da Fed neće moći "spustiti" inflaciju na dva posto te ćemo se morati polako pomiriti s činjenicom da je inflacija od tri posto nova normala. Ožujski CPI (indeks potrošačkih cijena) čak je ubrzao na 3,48 posto, što je imalo značajan utjecaj na tržišta obveznicama. Prinos na desetogodišnju američku obveznicu u srijedu je porastao najviše ove godine i trenutno je iznad 4,50 posto. Američka središnja banka vjerojatno neće početi sa snižavanjem kamata u lipnju, nego će pričekati do rujna. Čini se da ove godine neće smanjiti kamate tri puta, nego samo jednom ili dva puta. Još početkom 2024. većina se zaklinjala da će Fed smanjiti kamatne stope šest puta za 25 baznih bodova.

U sadašnjoj situaciji naftni sektor jedan je od rijetkih dobitnika (nakon što je prošle godine bio jedan od rijetkih gubitnika s gubitkom od pet posto). Čak je i najprofitabilniji među svim sektorima u prošlom mjesecu. Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara. Ove su godine te dionice porasle za 17 posto, a za toliko je porastao i cijeli energetski sektor u indeksu S&P 500. Time je njegov ovogodišnji dobitak dvostruko veći od rasta cijelog tržišta. Dionice Marathon Petroleuma ove su godine porasle za 37 posto. Sve je to ponajviše posljedica poskupljenja nafte, koje je reagiralo na događanja na Bliskom istoku (a bit će još izraženije u ponedjeljak). Na ovogodišnje povećanje cijena nafte od 20 posto utječe i neočekivano snažno američko gospodarstvo koje je do sada bilo otporno na relativno visoke kamatne stope.

Tagovi: WALL STREET, NAFTA, IZRAEL, ZLATO, BITCOIN, DIMON, JPMORGAN, KAMATE, FED
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE