SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FRANCUSKA
 
Koliko koštaju zahtjevi Žutih prsluka?
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 11.12.2018. - 12:19:36
PARIZ - Prosvjedi u Francuskoj su isprva počeli zbog dodatnih nameta na cijenu goriva. No sada dolaze novi zahtjevi prosvjednika. Njihovu cijenu tek treba dobro odmjeriti, s obzirom koliko zapravo košta ovo nezadovoljstvo.   

Usprkos uhićenjima već u subotu prije podne, prosvjedi Žutih prsluka su i protekli vikend potresali Francusku. Opet su mediji prenosili snimke zapaljenih automobila, barikada po ulicama, sukoba policije i prosvjednika, oblaka suzavca...

I tko će u tim okolnostima otići u Pariz kupiti poklone za Božić? Turističke atrakcije kao što su Eiffelov toranj i Louvre su ostali zatvoreni, a zatvorene su bile i mnoge trgovine – nema ih malo koje su postavile i zaštitne ploče na svoje izloge kako bi se zaštitile od uništavanja i pljačke. Ostalo je zatvoreno i više postaja podzemne željeznice, nisu vozili niti svi autobusi i prigradske željeznice.

I sve to samo dva tjedna pred Božić, doba kad je Pariz inače krcat turistima i posjetiteljima iz čitavog svijeta koji su došli u kupovinu. Njih ipak ima, ali mnogo manje nego inače u ovo doba. Maloprodaja Francuske se žali da već trpi gubitak koji se mjeri u milijardama eura. Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo kaže kako je prošlog vikenda „nasilje možda bilo manje radikalno, ali je načinjena šteta još veća nego tjedan dana ranije."

I francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire priznaje kako je to nasilje na ulicama prije svega Pariza „katastrofa za trgovinu, katastrofa za naše čitavo gospodarstvo." To nije samo pitanje novca, nego je tu ozbiljno narušena i socijalna sloga društva.

Naravno da i prosvjednicima odgovara da francuskog predsjednika Macrona njegov vlastiti ministar izlaže pritisku, podsjećajući ga na cijenu ovih nemira. Od novih „ekoloških" nameta na cijenu goriva je već odustao, ali sad su i ambicije prosvjednika postale veće: traže opće snižavanje poreza, više plaće i mirovine.

Žuti prsluci nisu zaboravili i druge „stare grijehe" Emmanuela Macrona: novi Zakon o radu, ukidanje privilegija državnim službenicima, duži staž zaposlenih... Već i zbog toga je bilo prosvjeda, ali još u svibnju 2017. je uvjerljiva većina Francuza vjerovala kako su Macronove reforme nužne i kako se njihova zemlja nalazi na pravom putu gospodarskog oporavka.

No sad čak tri četvrtine građana Francuske vjeruje kako Žuti prsluci imaju pravo: doista ispuniti njihove zahtjeve bi značilo mnogo više od nekoliko milijardi eura gubitka koliko ih sad trpi trgovina. Za francuskog predsjednika je problem i što Žuti prsluci nisu neka politička stranka ili sindikati nego pokret koji je i sam sve prije nego složan oko svojih ciljeva