GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kobe, rođeni pobjednik

Kobe, rođeni pobjednik
TUŽNA SUDBINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2020 / 18:42
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Kobe Bryant. Cijeli svijet je potresla vijest pogibije jednog od najvećih košarkaša svih vremena.

Dodatna tragedija je da je s njim u helikopteru poginula i njegova trinaestogodišnja kćer Gianna te još sedmero putnika. Kobe je, vjerojatno, jedan od rijetkih košarkaša koji mogu stati u istu rečenicu s Michaelom Jordanom.

Ovih dana je ime ''Kobe'' najguglaniji pojam na mreži. Istinski ljubitelji košarke znaju sve o njemu, o tome da je četvrti strijelac svih vremena, o dvadeset godina odanosti Lakersima, o pet osvojenih prstena, dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Njegov sportski put je toliko bogat da ga nema smisla ovdje ispisivati. Teško mi je, kao košarkaškom sladokuscu, išta napisati što bi imalo dostiglo veličinu ovog vječno slavnog sportaša. Gledam okršaj Denvera i Houstona i ne vjerujem očima i ušima.

Odmah me sve podsjeti na tragediju s Draženom. I tada je pola svijeta plakalo za prerano otišlom Mozartu. Jesu li to sudbine velikih da tako nesretno završe svoj život?

Devet života nestalo je u kalifornijskoj magli. Kobe je završio svoj sportski i životni put. Na terenu je rekao sve što je imao za reći. Odbio je bilo kakvu povezanost s košarkom. Nije htio biti trener, skaut, menadžer. Uživao je u svojoj zasluženoj mirovini, posvetio se svojoj obitelji, posvetio se čitanju i pisanju. Dobitnik je Oskara za svoj kratkometražni animirani film ''Dear Baketball''. Jednostavno, taj čovjek je bio rođeni pobjednik. No, kad bi mogli zaviriti u knjigu života, zasigurno bismo ispravili sve ove nepravde koje se događaju po svijetu.

Svakodnevno umiru poznati i nepoznati i svi su oni heroji svojih života. Show sinoć nije stao. Igrala se košarka, u mučnoj atmosferi, sa suzama u očima i bijesom na usnama zbog nepravedne sudbine. I možemo, kao novinari, citirati brojne poznate i slavne ljude, njihovo posljednje zbogom, kolumne onih koji su ga poznavali kroz intervjue ili druženja na svečanim događanjima. Zapravo je to tek jedna strana njegove veličine. Druga strana je dobročinstvo, ali i spremnost na odgovornost spram svoje slave.

Upravo ta veličina koja proizlazi iz njegova utjecaja na malog čovjeka bila je bitna mnogima. Svjedočanstva ''malih'' ljudi kojima je Kobe svojom odlučnošću i predanošću dao podstrek da se izdignu iz malodušnosti, ropstva siromaštva, da probude svoj borbeni duh i prkose društvenim ograničenjima. Neki su pod njegovim utjecajem završili škole, neki se bavili sportom, volontirali u pomaganju potrebitima, maknuli se s ulice, vratili se obiteljima.

Kobe Bryant nije bio samo športska već i ljudska veličina.

Nasmiješen, pristupačan, utjecajan utisnuo je dubok trag ne samo u SAD-u, već u cijelom svijetu. Mnogi današnji košarkaši učili su iz njegove igre, stila, grifa, šutova te i sami postali NBA igračima. Od Kobea možemo i dalje učiti. Ostat će vječni učitelj vrhunske košarke za kojim tuguje cijeli svijet. Tugujemo i opraštamo se kako od njega tako i od njegove sportski talentirane kćeri te ostalih nesretnika u helikopteru. Kobeu je helikopter služio ko nama automobil.

Stalno je bio u njemu. Kao što ćemo zauvijek pamtiti autoput u Njemačkoj i onaj nesretni kamion koji nam je oduzeo Dražena, tako će nas magle podsjećati na Kobea. Iza njega ostaju supruga i tri kćerke. Htio je imati još djece. Vjerujem, kako je Dražen bio uzor mnogim sportašima, da će i Kobe ostati vječna vertikala svim malim ljudima koji su izgubili nadu, jer, kako bi on nekako rekao: ''Nasmiješi se i kotrljaj dalje!'' Zbogom, legendo!

Tagovi: Kobe Bryant, LA Lakers, NBA liga, Dražen Petrović
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
HENDIKEP
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
LONDON - Engleska nogometna reprezentacija mogla bi imati dosta problema s vratarskom pozicijom na skorašnjem Europskom prvenstvu nakon što je postalo poznato da u Njemačkoj neće moći braniti Samuel Johnstone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE