SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LEGENDA DINAMA I BRESTA
 
Knjiga i film o Dragi Vabecu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.01.2015. - 16:31:15
ČAKOVEC - Nakon dva predstavljanja u Francuskoj autobiografsko djelo "L'idole de I'Armoricaine" Drage Vabeca stiglo je i do promocije u Čakovcu.

U petak u čakovečkoj Šajerici, nogometnoj večeri punoj emocija i najljepših sjećanja na Bobeke ili Ofove majstorije o kojima su govorili Ante Čapalija Čapa i Zorislav Srebrić, kao i brojni sugovornici u dokumentarnom filmu na DVD-u koji prati knjigu nameće se jedan zaključak: Vabec je bio i ostao svima u sjećanju kao svjetska nogometna klasa, pišu Mnovine.

Kako govori jedan od ljubitelja nogometa iz Bresta koji je gledao gotovo sve Vabecove utakmice koje je u tri i pol sezone odigrao za taj francuski klub što u prvoj, što u drugoj ligi, da je Drago napravio transfer u današnje vrijeme u taj klub „ne bi ga mogli zadržati niti tri dana“. Bez obzira što nije bio previše dugo u Brestu, u tom francuskom klubu ostavio je neizbrisivi trag. Ne samo što je postao četvrti strijelac najbolje francuske lige, bio ispred tada mladića u velikom usponu – Michela Platinija, već ponajprije zbog nepredvidivih majstorskih poteza koje nakon njega publika u tom gradu na stadionu više nije mogla vidjeti.

Mnogo je bilo detalja ovog petka u Čakovcu zbog kojih su mnogima, a najviše Dragi samome navrle suze na oči, a posebice što su zajedno s njim na ovoj promociji bili igrači iz Dinama i Sloge koji su sastavni dio njegove velike nogometne karijere.

Biranim riječima o Dragi Vabecu govorili su predsjednik Međimurskog nogometnog saveza i zajednice međimurskih sportaša Mato Kljajić, kao i župan Matija Posavec koji je najavio da će proslavljeni međimurski nogometaš ove godine dobiti i najviše županijsko priznanje.

Autor knjige Francuz Johann Le Roux je još kao dijete dolazio na nogometni stadion i pratio Vabecovu igru na terenu. Trideset godina kasnije, njegovo divljenje prema našem nogometašu i nekadašnjem jugoslavenskom reprezentativcu preraslo je u potrebu objavljivanja i investiranja biografije i sportske karijere naše nogometne legende. Nastavak priče je jednostavan: Johann Le Roux potražio je Vabeca. Zajedno su zavirili u stare fotografije, dokumentarističku arhivu, pripremili knjigu i objavili je krajem prošle godine.

Moderator programa čakovečke promocije knjige i DVD-a „L'idole de I'Armoricaine“ bio je Miljenko Ovčar koji nas je vodio kako kroz ovu lijepu nogometnu večer koja je podsjetila kako je romantičarsko doba nogometa, kao i film o Dragi Vabecu koji donosi poteze nogometnog majstora koji nepredvidljivo lomi protivničke obrane, asistira i postiže lijepe golove.

Većinu njih mi mlađi vidjeli smo po prvi puta i oni su zaista nevjerojatni i potpuno smo sigurni da bi oni i danas i u modernom nogometu prolazili bez problema. Jer Vabec je bio već tada upravo bio onakav krilno-vezni igrač koji su danas najtraženiji na svijetu. Zauvijek pak će u sjećanju ostati jedan-jedini, ali neponovljivi zgoditak u dresu reprezentacije Jugoslavije koji je postigao u Maksimiru protiv Švedske. Taj vanjski felš vrtio se petnaestak godina na špici nekadašnjeg nedjeljno sportskog pregleda i zapravo najbolje govori o nogometnoj tehnici koju je imao naš proslavljeni nogometaš.

Knjiga je objavljena na francuskom jeziku te na 170-tak stranica donosi životni put nogometne karijere našeg proslavljenog nogometaša koji u Francuskoj uživa status nogometne legende. Neki od govornika naglasili su „da nitko nije prorok u svojem mjestu“, pa su tako Francuzi prvi napravili ono što je morao netko od nas, ali nikad nije kasno da se ova autobiografija prevede i na hrvatski ili da se napravi neka slična koja govori o jednoj od najvećih nogometnih legendi međimurskog nogometa.

Cijena knjige je 170 kuna i izdana je u nakladi od 2000 komada. Nabavili su je mnogi uz Vabecov osobni potpis i na ovoj promociji, a nadalje se može naručiti u osobnom kontaktu s našim proslavljenim nogometašom.