SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVE SPOZNAJE
 
Knjiga: Hitler je bio ovisnik o heroinu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.09.2015. - 13:20:00
Zadnja izmjena: 11.09.2015. - 13:21:38
BERLIN - Adolf Hitler je tijekom Drugog svjetskog rata uzimao heroin, dok su se njegove postrojbe u to vrijeme drogirale takozvanim Pervitinom, koji je bio preteča metamfetamina.
„The Total Rush; Drugs in the Third Reich” knjiga Normana Ohlera otkriva da su lideri Trećeg Rajha bili na ozbiljnim stimulansima.

Ohler je imao pristup bilješkama dr Theodora Morela, koji je liječio Hitlera i njegove ljude. Do perioda kada je Njemačka osvojila Francusku u svibnju 1940. više od 35 milijuna vojnika i birokrata svakodnevno je uzimalo razne pilule. Izvještaji Wehrmachta pokazali su da je oko 200 milijuna pilula Pervitina nabavljeno za trupe između 1939. i 1945. a istraživanja Njemačke asocijacije liječnika pokazalo je da su Nacisti razvili ovaj stimulans na bazi kokaina tako što su ga testirali na zarobljenicima u koncentracijskim logorima.

„Čovjek po imenu dr Fritz Haushild, nekadašnji glavni farmakolog Temlera, bio je čovjek koji je stajao iza proizvodnje. Bio je to metamfetamin koji se mogao uzimati bez recepta i milijuni su ga koristili“, kaže Ohler, koji je tri godine istraživao ovu tematiku za potrebe knjige.