SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONCESIJE
 
Kinezima koncesija na budući autoput Banja Luka-Novi Grad
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 13.12.2018. - 14:22:33
BANJA LUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kineske kompanije „SDHS-CSI BH" Jang Sju potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Novi Grad, odnosno prvu fazu saobraćajnice od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost autoputa, plaćati 32,5 miliona eura godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbjeđen od putarine.

Vrednost ovog autoputa je 297 miliona eura, a potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih pregovora i dogovora, rekao je ministar Trninić, napominjuci da od danas počinju da teku rokovi koji podrazumevaju da u naredne dve godine bude završena eksproprijacija zemljišta, izvještavaju Nezavisne novine.

Man Jang, zamenik predsednika Upravnog odbora „Shandong International"-a, koje je registrovalo svoje privredno društvo „SDHS-CSI BH" u Republici Srpskoj, rekao je da je ovo prvi projekat na Balkanu koji se gradi po principu koncesije, te da je ubeđen da će kompanija ovaj posao da uradi kako valja.

Takođe, naglasio je da veruje da će u roku kraćem od pet godina, koji je definisan ugovorom, autoput biti završen.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, ocenio je da se radi o velikoj razvojnoj prilici u Republici Srpskoj, dodajući da je namera da Srpska s autoputem što pre izađe na Drinu i spoji se na putnu infrastrukturu Srbije.