SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Kinezi žele da grade hotel na Žabljaku
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 12.10.2019. - 09:21:45
PODGORICA - Kineska kompanija U-Tour zainteresovana je za investiranje u sever Crne Gore, pre svega na Žabljaku.

Tu želi da gradi hotel po standardima hotelskog lanca Marriott, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića i predsednika U-Toura Feng Bina.

Feng je kazao da je kineska turistička industrija veoma zainteresovana za sever Crne Gore, prenela je agencija Mina. On je naveo da u Crnu Goru godišnje dođe od 40 do 50 hiljada kineskih turista, a očekuje se da se taj broj u narednih pet godina učetvorostruči. Feng smatra, sa obzirom na broj kineskih turista koji posećuju Crnu Goru, da je pametna ideja imati hotele u tom delu države.

"Na sastanku Markovića i Bena saopšteno je da je kompanija U-Tour zainteresovana za investiranje u sever Crne Gore, pre svega na Žabljaku, gde želi da gradi hotel od 100 soba po standardima hotelskog lanca Marriot", naveli su iz vladine službe za odnose sa javnošću.

Marković je kazao da će vlada stvoriti pravne pretpostavke kako bi namera U-Toura da gradi hotel na Žabljaku mogla da se realizuje.

"Program moje vlade usmeren je pre svega na sever koji je danas veliko gradilište. Kroz kapitalni budžet jako puno ulažemo u ukupnu infrastrukturu – putnu, energetsku, komunalnu, socijalnu", rekao je Marković.

Konstatujući da u Crnoj Gori do sada nije bilo direktnih kineskih investicija i da su kineske kompanije prisutne kao izvođači radova na kapitalnom projektu auto-puta, Marković je pozdravio interesovanje i nameru investiranja u turizam.

U-Tour je najveća privatna turistička kompanija u Kini, a pored turizma bave se i međunarodnim finansiranjem i ulaganjem u hotelske kapacitete. Grupacija je investirala u hotele u Japanu, Norveškoj, Švajcarskoj, a u svom vlasništvu imaju veliki broj turističkih agencija širom Evrope.