SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IMA LI SPASA?
 
Kinezi u obilasku 3. maja, 60 radnika danas dobilo otkaz
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 21.05.2019. - 12:38:37
RIJEKA - Izaslanstvo kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) bilo je u ponedjeljak u posjetu Brodarskom institutu u Zagrebu, a u utorak prijepodne stigli su u riječki 3. maj. Primio ih je direktor Edi Kučan.

Šezdeset radnika iz prodaje, nabave i tehničkog odjela 3. maja danas je dobilo otkaz, kazao je sindikalni predstavnik za HRT te apelirao na Vladu RH da se pronađe model međufinanciranja kako bi se nastavila proizvodnja.

Kinesko izaslanstvo nakon obilaska riječkog brodogradilišta odlazi u Zagreb, gdje će s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, održati koordinacijski sastanak.

'Mi se pripremamo za sve scenarije', kaže za N1 sindikalist 3. maja Juraj Šoljić upitan strahuju li radnici da i 3. maj čeka sudbina Uljanika koji je otišao u stečaj.

"Mislim da ćemo u utorak imati malo više informacija što su oni točno vidjeli i kakvi afiniteti u ovom trenutku postoje", rekao je Horvat u ponedjeljak.

Na upit znači li najavljena posjeta 3. maju, a ne Uljaniku, da su Kinezi zainteresirani samo za riječko brodogradilište, Horvat je podsjetio da je kinesko izaslanstvo prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj, prije otprilike tri tjedna, provelo dan i pol u Uljaniku, a tek nekoliko sati u 3. maju.

Ocijenjuje kako je ovo "kontinuitet gotovo iste ekipe, malo nižeg nivoa", kako je kod ovog izaslanstva riječ o prioritetima tehničke prirode.

Upitan na koji bi se način kineska tvrtka eventualno mogla uključiti u priču oko brodogradilišta s obzirom da nije zainteresirana za strateško partnerstvo, ministar gospodarstva je rekao kako se i prilikom zadnje posjete kineske delegacije razgovaralo o diversifikaciji proizvodnje te kako nije isključivo i nužno da se i na prostoru Pule i Rijeke samo i isključivo grade brodovi.

Na upit o povratu avansa koje je zatražio Jan de Nul, naručitelj jaružala koje se gradi u Uljaniku, Horvat je izvijestio da je tijekom današnjeg dana upućen novi prijedlog u Luksemburg te kako nisu spremni plaćati sve kamate koje su iz Jan de Nula predložili kao nadoknadu štete.

"Možemo prihvatiti činjenicu da se brod završi u pulskom škveru, ali isto tako i da se otegli. Razgovaramo u ovom trenutku oko cijene koštanja i jednog i drugog postupka", rekao je Horvat.