SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
VOLATILNO
 
Kinezi izazvali oštar pad bitcoina
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 08.01.2017. - 22:01:58
LONDON - Početkom prošlog tjedna, prvoga dana 2017. godine, vrijednost bitcoina prešla je, po prvi puta nakon tri godine, razinu od 1.000 dolara. Nedugo nakon toga dosegla je i preko 1.100 i nakratko dotakla 1.115 dolara. No, ono što je nakon toga uslijedilo bio je – pad.
Rast bitcoina od preko 100% u protekloj godini bio je potaknut nesigurnostima na svjetskim tržištima, a najviše je potražnje stizalo iz Kine, gdje se ljudi bitcoinom štite od pada vrijednosti valute i državnog nadzora financijskih transakcija. Međutim, ovoga je tjedna kineska valuta dobila na vrijednosti, a tamošnja je središnja banka upozorila investitore u bitcoin na moguće opasnosti i rizike takvog ulaganja. Dodatno, predstavnici Narodne banke Kine susreli su se s predstavnicima BTCC-a, najveće kineske burze bitcoina.

Sve ovo uzdrmalo je povjerenje Kineza u virtualnu kriptovalutu, pa je započela velika novogodišnja rasprodaja iste. U samo dva dana bitcoin je s razine od preko 1.100 dolara pao za oko 20%, i trenutačno se njime trži po cijenama koje se kreću na razini blizu 870 dolara.

Volatilnost, dakle, ostaje jedna od glavnih karakteristika ove virtualne valute, pa je ulaganje u nju, očito, samo za investitore s jakim živcima, te za one naročito sklone riziku.