SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAOKRET
 
Kinezi i Rusi kupuju zlato umjesto američkih obveznica
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 10.10.2019. - 17:55:30
NEW YORK - Kina i Rusija vrše ubrzanu "dedolarizaciju" i kupuju zlato kako bi se oslobodile mogućih geopolitičkih pritisaka SAD-a."Prodaja obveznica SAD i njihova zamjena za zlato glavni su instrumenti procesa `dedolarizacije`", navela je agencija "Bloomberg".

Trgovinski rat koji su SAD povele protiv Kine, natjerao je Peking da se počne oslobađati ovisnosti o dolaru.

Moskva je već ranije gotovo u cijelosti prodala svoje američke državne obveznice i zamijenila ih zlatom.

Prema službenim podacima, Rusija je razinu tih obveznica koji je iznosio više od 100 milijardi dolara vrijednosti svela na svega 15-ak milijardi dolara od uvođenja zapadnih sankcija zbog dešavanja u Ukrajini.

Prema podacima ruske Centralne banke, zlatne rezerve te zemlje dostigle su 107,85 milijardi dolara. Tako sada nema preozbiljnog financijskog rizika za Ruse u slučaju da se SAD odluče za blokadu ruskih financija u sklopu nekog jačanja tih sankcija.

Portal "Geopolitka" navodi da se i druge zemlje koje su vlasnice američkog "dužničkog portfelja" nastoje riješiti tog bremena - prije svega Saudijska Arabija i Japan.

Ekonomisti se slažu da kupovina zlata, što Kina i Rusija ubrzano rade, pomaže u "dedolarizaciji" i skidanju rizika od blokade sredstva, koje bi mogao da preduzme Washington.

Cijena zlata je prošlog mjeseca dostigla šestogodišnji maksimum.