SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AUTOPUT
 
Kinezi i Hrvati žele graditi autoput Banja Luka - Split
Autor/izvor: SEEbiz / SRNA
Datum objave: 14.07.2012. - 21:17:00
Zadnja izmjena: 15.07.2012. - 11:11:18
BANJA LUKA - Predsjednik Vlade Republike Aleksandar Džombić potvrdio je večeras da su kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa od Banjaluke preko Mliništa do Splita.
"Tačno je da su zainteresovani. Tražili su dokumentaciju. U okviru odluke kineske vlade žele da izdvoje značajna sredstva za infrastrukturne projekte u regionu i putem svojih banaka podrže izvođače radova", rekao je Džombić za Alternativnu televiziju.

Džombić je dodao da je za ovaj projekat zainteresovana i Hrvatska, napominjući da je riječ o 90 kilometara autoputa u Republici Srpskoj, oko 20 kilometara u Federaciji BiH, te oko 20 kilometara do Splita.

"Oni su jako zainteresovani da obezbijede kredit po povoljnim uslovima, negdje između tri i četiri odsto, kako bi ušli u poziciju da bi gradili ovaj put", rekao je Džombić.

Na dionici autoputa Banja Luka-Gradiška u Mahovljanima sutra će biti puštena u saobraćaj Mahovljanska petlja, najsloženiji projekat putne infrastrukture u Republici Srpskoj čija je vrijednost 11,5 miliona KM.

Ovaj objekat biće u punom kapacitetu nakon izgradnje puta Banja Luka - Doboj za koji su u prošlosti bili zainteresovani i Kinezi.

Kinezi su bili potpisali ugovor za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj, ali nakon probijanja nekoliko rokova nisu mogli da dostave traženu bankarsku garanciju na 400 miliona evra. Nakon toga Evropska banka za obnovu i razvoj ponudila je kredit od 150 miliona evra za trasu od Prnjavora do Doboja, što je Srpska prihvatila.