SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Kinesko-američki pregovori podigli cijene nafte iznad 57 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.01.2019. - 16:41:10
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 57 dolara, potaknute kineskom najavom trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama i naznakama smanjene opskrbe. 

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,25 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,20 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 90 centi višoj cijeni, od 47,99 dolara.

Trgovce je ohrabrila najava kineskog ministarstva trgovine da će u Pekingu 7. i 8. siječnja pregovarati s američkim kolegama o rješenju trgovinskih sukoba.

Dvije su zemlje dobar dio prošle godine provele u trgovinskom ratu, što je omelo razmjenu dobara vrijednu stotine milijardi dolara i potaknulo strahovanja od usporavanja gospodarskog rasta. Potporu tržištima pružio je i podatak o kontinuiranom solidnom rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u prosincu, prema danas objavljenom istraživanju koje je prekinulo niz zabrinjavajućih ekonomskih podataka.

Odvojeno je Reutersovo istraživanje objavljeno u četvrtak pokazalo da je proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjena u prosincu za 460 tisuća barela dnevno. Procjena se nadovezala na slične rezultate Bloombergovog i istraživanja JBC Energyja.

„Novi kineski podaci ne potvrđuju 'katastrofični' trend'. Tome valja dodati i OPEC-ovo smanjenje proizvodnje", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su od početka nove godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene nafte. Udio OPEC-a u tom smanjenju iznosi 800.000 barela dnevno.

Tržište će pozorno pratiti provedbu te odluke u siječnju. Irak, koji je u prošlom ciklusu smanjenja opskrbe odugovlačio s provedbom dogovora, objavio je danas da će poštivati najnoviju odluku.

Optimizam na tržištu podupro je i podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu američkih zaliha u prošlom tjednu za 4,5 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 52,95 dolara, te je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan.