SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Kinesko-američki pregovori bez rezultata, nastavak idući tjedan
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 15.02.2019. - 20:32:13
NEW YORK - Iako su svjetska tržišta kapitala poslijepodne bila zapljusnuta optimizmom glede pozitivnog ishoda američko-kineskih trgovinskih pregovora, oni (još) nisu polučili konkretan dogovr.

Zato je najavljeno kako će se nastaviti idućega tjedna u Washingtonu.

Prethodno, kineska agencija Xinhua je izvijestila da su Kina i SAD postigle okvirnu suglasnost o pojedinim ključnim pitanjima tokom trgovinskih pregovora u Pekingu, na kojima su izaslanstva dvije zemlje razgovarale o temama kao što su transfer tehnologije i zaštita intelektualnog vlasništva.

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je napredak postignut u trgovinskim pregovorima s Kinom ovog tjedna, ukazujući kako može produljiti carinsko primirje i poduzeti korake kako bi prodao potencijalni sporazum s oporbenim zastupnicima.

Trumpovi komentari ukazuju kako se dvije strane možda približavaju sporazumu nakon dva dana razgovora na visokoj razini u Pekingu. Dvije zemlje kazale su kako rade na početnom pisanom sporazumu i nastavit će pregovore sljedećeg tjedna u Washingtonu. SAD je zaprijetio više nego udvostručenim tarifama na 200 milijardi dolara kineske robe ako do 1. ožujka ne bude dogovora.

"Ide izuzetno dobro", kazao je Trump, misleći na pregovore koji su završeni u petak u Pekingu. 

"Ako uspijemo dogovor, bila bi mi čast ukloniti tarife, ali ne bude li tako u proračun će se sliti milijarde dolara, rekao je predsjednik u Bijeloj kući u petak.

Kineski predsjednik Xi Jinping također je zvučao optimistično, rekavši kako je ovotjedni krug sastanaka "postigao važan napredak u drugom koraku", navodi kineska novinska agencija Xinhua.