SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAMERA
 
Kineski znanstvenici izumili super-kameru koja vas može uočiti u gomili od tisuću ljudi
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 14.10.2019. - 09:18:46
PEKING - Kineski znanstvenici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može identificirati jednu osobu unutar gomile od nekoliko desetaka tisuća ljudi. 

Kameru od 500 megapiksela razvili su znanstvenici sa Sveučilišta Fudan u suradnji s Optičkim institutom Changchun iz Kineske akademije znanosti, piše Independent. 

Riječ je o kameri čija rezolucija sadrži peterostruko više detalja od ljudskog oka, iako je po visini rezolucije nadmašuje kamera od 570 megapiksela s jednog čileanskog opservatorija čiji je cilj promatranje udaljenih galaksija. 

Kamera koju su izumili kineski znanstvenici koristit će se u svrhu videonadzora te su je već pohvalili kineski državni mediji zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i sigurnosne institucije. 

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji s praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina bilježi podatke o svim svojim građanima. 

Procjenjuje se da Kina trenutno ima 170 milijuna nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njezinu tehnologiju nadzornog hardwarea i softwarea čini jednom od najrazvijenijih na svijetu. U svrhu praćenja svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može identificirati pojedinca na udaljenosti od 50 m samo promatrajući njegove tjelesne pokrete. 

Program "ptice špijunke", s druge strane, koristi se jatima robotskih ptica s kamerama koje iz zraka snimaju ljude. 
Udruge za ljudska prava kritizirale su nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je riječ o teškom kršenju osobnih sloboda ljudi. 

"Rangiranje građana s obzirom na njihovo ponašanje, od toga što kupuju u trgovinama, do toga što pišu na internetu, predstavlja umjetan način stvaranja društva u kojemu ne postoje problemi. Nisko rangirani ljudi na taj se način suočavaju s poteškoćama u svim aspektima života, od zaposlenja do školovanja svoje djece", izjavila je Maya Wang iz Human Rights Watcha.