SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Kineski razlozi za Alibabin prodor u maloprodaju
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 21.11.2017. - 10:31:37
PEKING - Jedna od najvećih svjetskih platformi za online kupovanje, Alibaba Group Holding najavio je ulaganje 2,87 milijardi dolara za kupovinu kontrolnog udjela u Sun Art Retail Group Ltd. 

Specifičnost najavljene kupovine je u tome što je Sun Art najveći kineski operater maloprodajnih hipermarket lanaca. Tako Alibaba na velika vrata zakoračuje u klasični retail segment koji se u dotičnom slučaju može nazvati offline prodajom.U vječitoj potrazi za totalnom povezanošću online usluga i proizvoda, Jack Ma iz Alibabe vjerojatno se odlučio okrenuti klasičnoj prodaji potaknut odlukom svog prekooceanskog konkurenta, Amazona da otvori fizičke trgovine.

S jedne strane, taktilno i psihofizičko iskustvo kupovine teško je zamijeniti online prodajom bez obzira na pogodnosti i praktičnosti potonje – „customer experience" je teško zamisliv bez šetanja, biranja i socijalizacije s prijateljima i drugim ljudima.

Istovremeno, u slučaju Amazona, kompanija kroz otvaranje pravih trgovina kani izložiti elektronske naprave i smanjiti troškove slanja paketa.Osim navedenih razloga, Alibaba ima i druge motive za ulazak u „offline". S jedne strane, radi se o enormnosti kineskog tržišta koja u potpunosti opravdava takav potez. S druge strane, radi se o specifičnosti Alibabe. Za razliku od Amazona, koji je zasebna trgovina, Alibaba je platforma koja povezuje kompanije, usluge i kupce.

Platforma integrira socijalne mreže, bezgotovinsko plaćanje, cloud servere, popuste, recenzije i još mnogo toga. Alibaba funkcionira poput velikog trgovačkog centra bez fizičke prisutnosti. Integracija udobnosti korištenja i klasične „shopping" zabave sa neizostavnim druženjem, restoranom, kinom ili nekim drugim oblikom popratne razonode u ovom je slučaju evolucija.

Brojni kineski brandovi niknuli su u online segmentu i trebaju svojevrsno utjelovljenje, a nove tehnologije i ogromna akumulirana količina podataka o kupovnim preferencijama vjerojatno će olakšati kupovinu i stimulirati domaću potrošnju na radost kupaca, lanaca, dobavljača i same Alibabe. Jer, oko 85% kineske kupovine još uvijek se odvija u fizičkim trgovinama.

Uostalom, to je potvrdio i Alibabin glavni izvršni direktor Danel Zhang, koji je izjavio je kako „fizičke trgovine još uvijek pružaju nezamjenjivo iskustvo u potrošačkom životu i trebaju biti nadograđene novim tehnologijama i personaliziranim iskustvom.

Kao i Amazon, Alibaba već neko vrijeme eksperimentira sa prodavaonicama bez prodavača, na koje je od 2015 potrošio oko 9 milijardi dolara.

Ovom kupovinom, još bi se povećao i udio grupe Auchan u lancu Sun Art. Sa svoje strane, Sun Art pokriva oko 8,2% kineskog tržišta i ima oko 450 hipermarketa. Bilo kako bilo, mnogi kritičari Alibabine odluke upozoravaju na činjenicu da se Alibaba upušta u segment u kojem nije "kod kuće", bez obzira na sadašnju veličinu kompanije.