SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MOST
 
Kineski konzorcij dobio posao gradnje mosta preko Panamskog kanala
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2018. - 13:06:23
PEKING - Panamska vlada dodijelila je 1,4 milijarde dolara vrijedan posao gradnje mosta preko Panamskog kanala kineskom konzorciju, dan nakon posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga toj srednjoameričkoj zemlji.

Kineski predsjednik doputovao je u Panamu u sklopu nastojanja Pekinga da proširi politički i ekonomski utjecaj u Latinskoj Americi.

"Panama bilježi napredak u odnosima s Kinom i ovaj projekt, čija izgradnja započinje danas, nedvojbeno je dio te poruke i povjerenja između dvije zemlje", izjavio je u utorak panamski predsjednik Juan Carlos Varela. Gradnja mosta spadat će među najveće građevinske projekte u povijesti Paname, dodao je.

Konzorcij 'Panama Cuarto Puente' čine China Communications Construction Company (CCCC) i njezina tvrtka China Harbor Engineering Company (CHEC), a povjeren im je posao projektiranja i gradnje mosta preko Panamskog kanala.

Ponuda kineskog konzorcija ocijenjena je boljom od onih koje su dostavile kompanije iz Španjolske, Italije, Južne Koreje i Kine. Inače, taj isti kineski konzorciji gradi i treći most preko Panamskog kanala (Atlantski most, dug 2820 metara), čije dovršenje se očekuje iduće godine.

Tijekom posjeta kineski predsjednik Xi i njegov domaćin Varela potpisali su niz sporazuma o suradnji na području infrastrukture, turizma i razvoja.

Panama je tako postala prva latinoamerička zemlja koja će postati partner Kine u inicijativi razvoja infrastrukture "Jedan pojas, jedan put", vrijednoj više milijardi dolara.