SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Kineski izvoz u kolovozu porastao 5,5%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.09.2017. - 10:31:30
PEKING - Izvoz Kine porastao je u kolovozu 5,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz porastao 13,3 posto.

Politički osjetljiv višak u trgovini sa Sjedinjenim Državama porastao je za 4,0 posto, na 26,2 milijarde dolara. Američki dužnosnici su nastavili kritizirati veliki kineski suficit i kontrolu deviznog tečaja i nakon što je u travnju predsjednik Donald Trump izjavio da će privremeno "staviti u ladicu" prigovore dok god Washington i Peking budu surađivali u vezi s problemima koji proistječu zbog Sjeverne Koreje. 

Kineski trgovinski suficit sa 28-članom Evropskom unijom pao je u kolovozu za 14 posto na 11,7 milijardi dolara, navodi američka agencija. Uvoz je ubrzao usprkos očekivanjima u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta da će doći do njegovog usporavanja. 

Izvoz je u kolovozu porastao za 5,5 posto na godišnjem nivou, na 199,2 milijarde dolara, u odnosu na rast od 7,2 posto u srpnju, pokazuju današnji službeni podaci o vanjskoj trgovini, prenosi agencija AP. Istovremeno uvoz je skočio za 13,3 posto na 157,2 milijarde dolara, što je za 11 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Ekonomisti su upozorili da će se kineski ekonomski rast "ohladiti" ove godine, zbog slabljenja domaće potražnje za robom iz inozemstva uslijed vladinih mjera za obuzdavanje kreditne aktivnosti banaka kako bi se usporio rast razine duga.