SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Kineski izvoz i uvoz potonuli u veljači
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.03.2019. - 12:48:22
PEKING - Kineski izvoz i uvoz snažno su pali u veljači, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, potpirujući zabrinutost za drugo gospodarstvo svijeta, pritisnuto trgovinskim ratom sa Sjedinjenim Državama.

Kineski je izvoz u veljači smanjen 20,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je carinska uprava. Uvoz je pao 5,2 posto.

U siječnju izvoz je neočekivano porastao, napominje AFP.

"Današnji podaci o trgovini potvrđuju naše stajalište da su se počeli pojavljivati prvi znakovi smanjenja obujma kineske trgovinske razmjene", kazao je Raymond Yeung iz banke ANZ.

"Smatramo da nema previše razloga koji bi opravdali predviđanja o skorašnjem oporavku s obzirom na aktualnu fazu slabosti u svjetskom gospodarstvu", dodaje Yeung.

Podaci objavljeni u posljednje vrijeme ocrtavaju teškoće u kineskom gospodarstvu koje je u posljednja tri mjeseca prošle godine poraslo 6,4 posto.

U siječnju je važan pokazatelj cijena u industrijskom sektoru kliznuo na rub koji signalizira njihov pad a aktivnosti su veljači porasle najslabije u tri godine.

Analitičari pritom upozoravaju da je teško uspoređivati trendove u kineskom gospodarstvu na početku godine zbog novogodišnjih praznika koji su ove godine 'pali' početkom velejače a mogu utjecati na gospodarsku aktivnost.

Sve se više strahuje od posustajanja svjetskog gospodarstva, na što se jučer nadovezala i Europska središnja banka (ECB) sniženjem prognoza gospodarskog rasta i inflacije u eurozoni u ovoj godini zbog 'neizvjesnosti' koju stvaraju geopolitički rizici i trgovinski sukobi.