SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Kineski investitor kupuje udjel u Saudi Aramcu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.10.2017. - 09:30:06
RIJAD - Kineski investitor pregovara o kupnji manjinskog udjela u Saudi Aramcu, kompaniju koja uskoro planira javnu ponudu dionica, najveću u povijesti.

Informaciju su neslužbeno Reutersu dojavila dva izvora koja su željela ostati anonimna. Nisu željeli otkriti ime investitora kao niti udjel o kojem se pregovara.

Aramcov izlazak na burzu jedan je od ključnih dijelova programa princa Muhameda nazvanog Vizija 2030., kojem je cilj smanjivanje ovisnosti Saudijske Arabije o prihodima od nafte i naftne industrije. Prihodi iz ponude dionica investirat će se u druge grane gospodarstva, poput visoke tehnologije i turizma.Prema sadašnjim informacijama, na prodaju investitorima trebalo bi biti ponuđeno pet posto vlasništva u Saudi Aramcu, a sama javna ponuda trebala bi se provesti u drugom dijelu 2018. godine.

Transakcija bi, tako, trebala donijeti i konačan odgovor na pitanje kolika je tržišna vrijednost Saudi Aramca, a upravo je ta vrijednost, i cijena po kojoj će se dionice nuditi kupcima, predmet znatnih špekulacija.Princ Muhamed, zadužen za provedbu energetske i ekonomske politike u Saudijskoj Arabiji, prema dosad dostupnim izjavama, vrijednost Aramca procjenjuje na čak dva bilijuna (dvije tisuće milijardi) dolara.