SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SHOPPING
 
Kineski BAIC kupio 5% udjela u Daimleru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.07.2019. - 10:05:11
PEKING - Kineska tvrtka Beijing Automotive Group Co Ltd (BAIC) kupila je 5% udjela u Daimleru, učvršćujući svoj odnos s njemačkim proizvođačem automobila nakon što se kineski Zhejiang Geely Holding pojavio kao potencijalni rival.

BAIC je bio glavni partner Daimlera u Kini, koji je upravljao tvornicama Mercedes-Benza u Pekingu preko kompanije Beijing Benz Automotive, do 2018. godine, kada je predsjednik Geelya Li Shufu kupio 9,69-postotni Daimlerov udjel s ciljem stvaranja saveza za razvoj električnih i samovozećih automobila.

"Ovaj korak pojačava naše usklađivanje s Daimlerovom upravom i strategijom i snažnu potporu za nju", izjavio je u utorak predsjednik BAIC-a Heyi Xu.

Reuters je u svibnju izvijestio da je BAIC tražio kupnju udjela do 5 posto u Daimleru kao način da osigura svoje ulaganje u Beijing Benz Automotiveu.

Daimler, koji od 2013. ima udjel u podružnici tvrtke BAIC, koja je uvrštena na burzu u Hong Kongu, kaže da pozdravlja BAIC-ova ulaganja.

Visoki troškovi električnih akumulatora otežali su proizvođačima automobila da izgrade pristupačna vozila s nultim emisijama, što je nekoliko njih gurnulo u savez s kineskim partnerima.

Daimler je u ožujku pristao izgraditi sljedeću generaciju Smart-brandiranih gradskih automobila zajedno s tvrtkom Geely, koja se nalazi u Hangzhouu.