SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EFEKTI
 
Kineske investicije podići će broj turista u Kumrovcu i okolici
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
Datum objave: 15.06.2019. - 22:14:58
ZAGREB - Hrvatska Vlada odobrila je prodaju nekadašnje političke škole SKJ u Kumrovcu kineskom investitoru za 1,9 milijuna eura. 

Lokalne vlasti u Kumrovcu očekuju da će ova investicija dinamizirati razvoj ovog dijela Hrvatskog zagorja, a kineski investitori planiraju prenamijeniti kompleks za kongresni i zdravstveni turizam. U ponudi će biti mjesta i za Josipa Broza Tita, koji je rođen u Kumrovcu, kažu investitori.

Jednoglasno i bez rasprave, hrvatska Vlada odobrila je jedinom ponuđaču, tvrtci Zhongya nekretnine iz Zagreba, prodaju nekadašnje političke škole SKJ u Kumrovcu za nešto preko 14 milijuna kuna, oko 1,9 milijuna eura, piše Radio Slobodna Evropa.

Radi se o zgradi na četiri etaže površine gotovo 6.000 kvadratnih metara i 20.000 kvadratnih metara dvorišta namijenjenog obrazovanju perspektivnih partijskih kadrova koja je dovršena 1981. godine, i koja je imala smještajne kapacitete, nastavne prostore, restoran, bazen i wellness.

Zgrada je dugo godina izvan uporabe i nije održavana, a posebno je devastirana najviša etaža, jer je s krova ukraden pokrovni bakreni lim.

Načelnik općine Kumrovec Robert Šplajtu izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) pohvalio je Vladu i ministra državne imovine Gorana Marića što su riješili problem kojeg ranije Vlade nisu uspjele riješiti. Naime, objekt se bezuspješno pokušavalo prodati još od 2003. godine.

"Sretni smo što će se investirati u taj objekt i što će već početkom iduće godine krenuti adaptacija i rekonstrukcija. Nadamo se da će kroz dvije-tri godine biti stavljen u funkciju kongresni centar, u kojem se smjeru i ide", kaže kumrovečki načelnik.

On očekuje zapošljavanje preko stotinu ljudi iz Kumrovca i okolice kada se dovrši rekonstrukcija, a vjeruje da će općina Kumrovec uskoro prodati i lokalni stadion i Spomen-dom, koji je još u najboljem stanju i za kojeg Šplajt vjeruje da neće biti problem naći kupca.

"Naravno da svi gledamo da Kumrovec kroz ovako velike investicije mora gospodarski i ekonomski rasti i naravno poboljšati demografsku sliku cijelog kraja. Tako da vjerujem da nam ovdje u Kumrovec dolaze svjetliji dani, a mislim da je to ovaj kraj i zaslužio, jednu takvu bolju budućnost. Napravila se jedna stvarno pozitivna atmosfera tako da vjerujem da će to samo lančano ići dalje", optimističan je Šplajt.

Iza Zhongya nekretnina stoji kineska poduzetnica Jiang Yu, a komunikacijski manager Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije, koja je posredovala u ovom poslu, Siniša Malus za RSE kaže kako je cilj pomoću investicije od 30 milijuna eura pretvoriti političku školu u objekt za kongresni i zdravstveni turizam sa četiri zvjezdice. On je potvrdio kineski interes i za stadion i za Spomen-dom.

​"Kada budu sve te investicije realizirane, uz pretpostavku da će se u međuvremenu dogoditi i nešto vrlo bitno, a to je otvaranje direktne zračne linije između Kine i Hrvatske, neke pretpostavke govore da bismo za tri do pet godina tamo mogli vidjeti između 200.000 i 250.000 turista godišnje. To je jedna brojka koja je onda već respektabilna, i to je zapravo i podloga za kineske investitore zbog čega su se oni i odlučili za taj set investicija u Hrvatskom zagorju", pojašnjava Malus.

U ponudi će biti mjesta i za Josipa Broza Tita, koji je rođen u Kumrovcu, kaže Malus.

"Kineski investitori na to gledaju kao na nešto što je dio povijesti, ali naravno da isto tako imaju visoku svijest o tome da je osoba Josipa Broza Tita imala izuzetno veliku specifičnu težinu u međunarodnim odnosima u 20. stoljeću. Prema tome, on može na neki način biti sigurno magnet za turiste koji dolaze posebno iz prekomorskih zemalja - tu ne govorim samo o Kini, nego i o Indiji i drugim zemljama - gdje je još uvijek živo sjećanje na Josipa Broza Tita i na Pokret nesvrstanih", uvjeren je Siniša Malus.