SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROLA
 
Kineska vlada preuzima kontrolu nad Anbangom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.02.2018. - 14:05:00
Zadnja izmjena: 24.02.2018. - 18:32:53
PEKING - Kineski regulator za tržište osiguranja objavio je da preuzima upravljanje nad osiguravajućom kućom Anbang, vlasnikom čuvenog hotela Waldorf Astoria u New Yorku, nakon što je podugnuta optužnica protiv predsjednika kompanije Wua koji se tereti za gospodarski kriminal.

Kineska Komisija za zaštitu tržišta osiguranja (CIRC) navela je da preuzimanje upravljanja kompanijom na razdoblje od godinu dana stupa na snagu odmah.

Regulator osiguranja izjavio je kako je odluka o stavljanju Anbang pod vladin nadzor donesena "nezakonitih poslova upravljanja i operacija" koje bi mogla "ugroziti" njenu sposobnost da nastavi poslovanje. Nije specificirano o kojim se aktivnostima radi.

Nadzor nad tvortkom uslijedio je nakon istrage koja traje od lipnja prošle godine, navodi se u priopćenju. Tada je predsjednik kompanije Wu izvještavao da su ga vlasti uhitile.

Regulator je rekao da operacije tvrtke ostaju "stabilne" i da će ostati privatna tvrtka. Privremeno preuzimanje poslovanja provedeno je radi zaštite interesa potrošača i šire javnosti.

Kompanija je osnovana 2004. godine no posljednjih je godina bila u agresivnoj ekspanziji tijekom koje je potrošila nevjerojatnih 20 milijardi dolara.