SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Kineska potražnja poduprla prihode Danonea u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2017. - 16:32:02
PARIZ - Oporavak potražnje za dojenačkom hranom i vodom u Kini podupro je prihode francuskog prehrambenog diva Danonea u trećem tromjesečju, pokazuje poslovno izvješće objavljeno u utorak.

U promatranom su razdoblju prihodi francuske kompanije iznosili 6,45 milijardi eura, što odgovara organskoj stopi rasta od 4,7 posto. Rezultat odražava 0,4-postotno povećanje obujma prodaje i 4,3-postotni skok cijena.

U drugom su tromjesečju prihodi Danonea stagnirali.

Novi rezultati signaliziraju poboljšanje nakon razdoblja zaostajanja za konkurentima poput Nestlea i Unilevera, ponajviše zbog slabosti Danoneova mliječnog poslovanja u Europi, koje se moralo nositi sa slabom potrošnjom i konkurencijom trgovačkih marki.

U prethodnom je razdoblju mliječno poslovanje pritisnulo i relativno neuspješno ponovno pokretanje linije jogurta Activia u Europi, dok su se u Kini dojenačka hrana i poslovanje s vodom suočili s regulatornim preprekama.

U trećem je pak tromjesečju novoformirani odjel specijalizirane prehrane, nastao objedinjavanjem odjela dojenačke prehrane i specijaliziranih medicinskih prehrambenih proizvoda, ostvario snažan, 17,8-postotni rast, u odnosu na 5,5 posto zabilježenih u drugom kvartalu.

Rast je potaknut 50-postotnim skokom potražnje za dojenačkom hranom u Kini, čije tržište sada bilježi rast od 10 posto zahvaljujući snažnom porastu broja novorođenčadi nakon ukidanja politike 'jednog djeteta', kao i rastućoj urbanizaciji te jačanju srednje klase.

Uteg Danoneovom mliječnom poslovanju bili su pak izazovni uvjeti u recesijom zahvaćenom Brazilu, gdje je zabilježen dvoznamenkasti pad prodaje te su u kompaniji odlučili restrukturirati portfelj proizvoda.

U Sjevernoj Americi Danone integrira američku grupaciju za proizvodnju organske hrane Whitewave i njegovo se poslovanje s mliječnim proizvodima blago poboljšalo, iako je opći trend i dalje negativan.

Danone je u današnjem izvješću potvrdio smjernice za ovu godinu, navodeći više pojedinosti. Očekuju tako da će im dobit po dionici porasti više od 12 posto ako se isključe promjene u valutnim tečajevima. Dosada su tek predviđali dvoznamenkasti rast.

Ponovili su i da očekuju 'umjereni' organski rast i kontinuirano poboljšanje operativnih marži na organskoj bazi.

Izvršni direktor Emmanuel Faber izjavio je da izvedba u tromjesečju potvrđuje njegovu uvjerenost u ispunjenje ovogodišnjih ciljeva, uz isporuku solidnog povrata dioničarima te pozicioniranje kompanije na put dugoročnog održivog rasta.