DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČELIK
 
Kineska ekonomija generirat će rast potražnje za čelikom u 2017.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2017. - 12:26:29
BRUXELLES - Potražnja za čelikom porast će ove godine sedam posto, poduprta kineskim rastom i povoljnim makroekonomskim okruženjem, procjenjuje Svjetsko udruženje za čelik (World Steel Association) u ponedjeljak u najnovijim prognozama.

Ove bi godine ukupna svjetska potražnja za čelikom trebala dosegnuti 1,62 milijarde tona, izračunali su u WorldSteelu u najnovijim kratkoročnim prognozama. Time bi poskočila za sedam posto u odnosu na prošlu godinu kada je uvećana skromnih jedan posto.

Pritom bi ove godine potražnja u najvećem svjetskom proizvođaču i potrošaču čelika Kini trebala poskočiti 12,4 posto, na 765,7 milijuna tona. U Worldsteelu objašnjavaju taj skok uključivanjem u službenu statistiku potražnje koju su podmirivali u međuvremenu zatvoreni zastarjeli pogoni.

Kada se izuzme taj jednokratni faktor, kineska bi potražnja ove godine porasla tri posto. Svjetska bi potražnja za čelikom pak u tom slučaju porasla 2,8 posto, izračunali su u WorldSteelu.

Iduće bi godine svjetska potražnja za čelikom trebala porasti 1,6 posto dok bi u Kini trebala stagnirati.

U udruženju ističu ujedno "najbolju ravnotežu rizika od ekonomske krize iz 2008. godine".

"Rizici po svjetsko gospodarstvo na koje smo ukazivali u prognozama iz travnja 2017. godine, poput jačanja populizma/protekcionizma, promjena u američkoj politici, izbornih neizvjesnosti u Europskoj uniji i usporavanja u Kini, još su prisutni ali su u određenoj mjeri prigušeni."

Upozoravaju ipak na eskalaciju geopolitičkih napetosti na Korejskom poluotoku, kineski problem s dugom i jačanje protekcionizma u mnogim dijelovima svijeta.

Svjetska potražnja za čelikom dobro se oporavlja, zaključuju u udruženju, iako su njezini glavni pokretači uglavnom ciklički a u manjoj mjeri strukturni faktori.

Među utezima za buduću potražnju izdvajaju izostanak snažnog motora rasta koji bi zamijenio Kinu i dugoročni pad intenziteta potrošnje čelika povezan s tehnološkim i ekološkim faktorima.

EU po potražnji odmah iza Azije i Oceanije

Najvišu razinu potražnje trebala bi ove godine bilježiti regija Azije i Oceanije, od procijenjene 1,52 milijarde tona.

Slijedi 28-člana Europska unija sa 162,1 milijun tona, što je za 2,5 posto više nego u prošloj godini.

Na trećem je mjestu s prognoziranom potražnjom od 138,7 milijuna tona područje pokriveno Sjevernoameričkim sporazumom o slobodnoj trgovini (NAFTA), koje ujedno bilježi najveći skok potražnje u ovoj godini, za 4,9 posto.

Kinu pak na ljestvici zemalja s najvišom razinom ovogodišnje potražnje slijedi SAD s procijenjenih 96,2 milijuna tona. Slijedi Indija s 87,1 milijun tona, Japan sa 64 milijuna te Južna Koreja s 56,2 milijuna tona.

Njemačka je na šestom mjestu globalne ljestvice s prognoziranom ovogodišnjom potražnjom od 41,4 milijuna tona. Slijedi Rusija s 39,2 milijuna tona a među vodećih 10 plasirala se od europskih zemalja još Italija s prognoziranih 23,9 milijuna tona.