GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina upumpava 173,8 milijardi dolara u ekonomiju zbog koronavirusa

Kina upumpava 173,8 milijardi dolara u ekonomiju zbog koronavirusa
LIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2020 / 17:47
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
PEKING – Kineska Narodna banka najavila je da će sutra upumpati bilijun juana (173,8 milijardi američkih dolara) u ekonomiju zbog  zabrinutosti da će koronavirus umanjiti njen rast.

To će biti učinjeno putem obratnih repo aukcija, što je transakcija u kojoj banka kupuje vrijednosne papire i istovremeno je suglasna da ih ponovo proda određenog dana po određenoj cijeni. Time će ukupnu likvidnost u bankarskom sustavu te zemlje podići za 900 milijardi juana u odnosu na isti period prošle godine.

Na donošenje ovakve odluke utjecalo je povećanje broja žrtava koronavirusa, kao i prvi smrtni slučajevi zbog te bolesti izvan Kine, dok je broj zaraženih premašio 14.000 ljudi.

Analitičari kažu da bi utjecaj virusa - koji je ostavio velike gradove u potpunom ili djelomičnom kolapsu - mogao naštetiti rastu ako potraje.

Ekonomist George Magnus, suradnik na Kineskom centru Sveučilišta Oxford, rekao je za BBC kako veličina injekcije centralne banke odražava "zabrinutost kreatora politike zbog stanja ekonomije".

"Posljedice koronavirusa na gospodarstvo posljednji su u nizu problema koji su pogodili kinesku ekonomiju uključujući pregršt bankarskih neuspjeha što su izazvale strah od zaraze, prisilivši središnju banku da postane sve izdašnija s pružanjem likvidnosti na tržištima. "

Kineski turistički i zrakoplovni sektor već su pogođeni neobično malim brojem putovanja tijekom Kineske nove godine, dok su kino dvorane bile prisiljene zatvoriti vrata kako bi pokušala obuzdati virus.

U međuvremenu, brojne tvornice obustavile su proizvodnju, dok su tvrtke preporučile zaposlenicima da rade kod kuće

Foxconn, Toyota, Starbucks, McDonald's i Volkswagen samo su neki od korporativnih divova koji su obustavili operacije ili zatvorili prodajna mjesta u Kini.

Foto: Getty Images

Tagovi: kineska ekonomija, koronavirus, kineski BDP, Toyota, Starbucks, Foxconn, George Magnus, Volkswagen
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE