DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLATO
 
Kina sedmu uzastopnu godinu najveći proizvođač zlata
Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 15.02.2014. - 13:19:48
PEKING - Kina je sedmu godinu zaredom najveći proizvođač zlata, a slijede Australija, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Proizvodnja zlata povećana je za više od 12 posto, a stručnjaci to dovode u vezu sa razvojem resursne baze. Godina 2013. u pogledu rasta proizvodnje, bila je izuzetno uspješna, ali za prosječne cijene zlata vrlo teška. Došlo je do pada cijena, a disperzija proizvodnje bila je veoma velika.

Neki proizvođači su zbog oštrog pada cijena imali probleme. Veliki rudnici u Čileu, Peruu i Južnoafričkoj Republici zatvoreni su zbog nerentabilnosti.

Optimisti gledaju prema Aziji. Tamo se s padom svjetskih cijena žutog metala javio pravi "bum" u potražnji zlata. Indija i Kina su, osim vlastite proizvodnje, kupovale poluge iz Europe i Sjeverne Amerike.

Ova tendencija za stručnjake je već označila veliki prekret u tokovima zlata prema Aziji. Postoji mišljenje kako je upravo ta tendencija zaustavila pad cijena zlata na svjetskim burzama.

Drugi je razlog što su svjetske zalihe sve manje. U posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu nije otvoreno ni jedno veliko nalazište.