SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SURADNJA
 
Kina pokušava pojačati regionalnu suradnju s Japanom i Južnom Korejom
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 08.11.2019. - 19:24:23
KOLUMNA - Službeni Peking objavio je da će se u prosincu u kineskom gradu Chengduu održati trilateralni sastanak između Kine, Japana i Južne Koreje. 

Kineska strana navodi da je glavni cilj sastanka jačanje bilateralne suradnje sa obje susjedne zemlje.Početkom studenog, kineski premijer Li Keqiang sastao se s japanskim premijerom Shinzom Abeom tijekom summita ASEAN Plus Tri. Tom je prilikom Li naglasio da se Kina i Japan trebaju fokusirati na zajedničke interese i pronalaziti načine jačanja suradnje. 

Prema riječima jednog od članova japanskog izaslanstva, kineski premijer je rekao da su „dvije zemlje susjedi i ključni igrači u globalnoj ekonomiji“ te da „Japan i Kina vjeruju da multilateralizam i slobodna trgovina moraju biti sačuvani“. 

Abe i Li su potvrdili da nastavljaju koordinaciju državnog posjeta kineskog predsjednika Xija Japanu na proljeće 2020. Abe je uvjerio prisutne da će se potruditi kako bi Xijev posjet bio značajan i simbolizirao početak novog razdoblja u odnosima Japana i Kine.Abe je između ostalog izrazio zabrinutost zbog neprestanih žestokih i masovnih demonstracija u Hong Kongu, na što je Li odgovorio da Kina i Japan trebaju poštivati obostrane temeljne interese oprezno pristupati rješavanju osjetljivih pitanja.Lijeva opaska protumačena je kao podsjetnik o poštovanju načela „jedne Kine", koju je Tokio prihvatio potpisivanjem Zajedničke izjave Japana i Kine 1972.

Osim toga, ovakva reakcija kineske strane može biti i izraz nezadovoljstva zbog komunikacije između Abea i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen na Twitteru.  Naime, kad je Tsai objavila tweet u kojem izražava sućut japanskim žrtvama tajfuna br. 19 koji je prošlog mjeseca pogodio istočni Japan, Abe joj je zahvalio  i dodao da je „Tajvan za Japan važan partner koji dijeli osnovne vrijednosti i važan je prijatelj.“

Ipak, Peking trenutno ne želi rješavati semantiku već pokušava odigrati dugoročno. Veze između Koreje i Japana su se od kraja prošle godine drastično pogoršale nakon što je vrhovni sud u Koreji donio niz presuda kojima je obvezao japanske kompanije na isplatu odšteta prisilnim korejskim radnicima iz doba Drugog svjetskog rata. Stabilnost dvaju susjednih zemalja je bitna za Peking. Koreja i Japan su dio velike regionalne gospodarske inicijative (RCEP) u kojoj Kina igra jednu od ključnih uloga.  Kina računa da će kroz pokušaj posredovanja u mirenju strana ojačati svoj politički i diplomatski autoritet i približiti Koreju i Japan, koji trenutno imaju svoje zasebne gospodarske probleme sa SAD-om.

Tri zemlje već više od šest godina pregovaraju o stvaranju trilateralne zone slobodne trgovine. Kina i Koreja su pred kraj 2015. ugovorile bilateralnu slobodnu trgovinu, ali Peking želi ne samo nadograditi postojeći sporazum, već ga i znatno ojačati uključivanjem Japana. Kina je najveći trgovinski partner Japana, s oko 25% od ukupnog izvoza i 20% od ukupnog uvoza.

Gospodarska i sigurnosna politika aktualne američke administracije prema saveznicima,  Japanu i Koreji, stvara u tim zemljama osjećaj nezaštićenosti i nesigurnosti, stoga je razumljiva aktualizacija regionalne suradnje i pokušaja normalizacije odnosa sa susjedima.